LUCKAN – SUOMENRUOTSALAISEN KULTTUURIN JA NEUVONNAN KOHTAUSPAIKKA
Luckan on suomenruotsalainen kulttuuri- ja neuvontapalveluiden organisaatio, joka on vakiinnuttanut toimintansa kymmeneen toimipisteeseen 12 paikkakunnalle ympäri Suomea. Luckanin toimipisteet ovat ruotsinkielisiä kulttuurikeskuksia, jotka tarjoavat neuvontapalveluita ja kulttuuritoimintaa, sekä myyvät lippuja (ei kaikki) kulttuuritapahtumiin. Lisäksi Luckan tuottaa ja koordinoi kulttuuritapahtumia ja -projekteja yhteistyössä muiden järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Luckanin tavoitteena on tehdä suomenruotsalaisuutta alueellisesti tunnetummaksi.
Olemme käyntikortti Suomessa asuville ruotsinkielisille ja toimimme kohtaamispaikkana kaikille riippumatta kieli- ja kulttuuritaustasta. Voit tulla vaikkapa lukemaan lehtiä, tutustumaan suomenruotsalaiseen taiteeseen ja kirjallisuuteen, kuuntelemaan luentoja ja esitelmiä, hakemaan neuvoa yhteiskuntaan ja koulutukseen liittyviin kysymyksiin, tai ostamaan suomenruotsalaista kirjallisuutta, musiikkia ja pääsylippuja tapahtumiin, kielikylpemään, sekä osallistumaan esityksiin! Tervetuloa tutustumaan!
YHDESTÄ LUCKANISTA KYMMENEKSI TOIMIPISTEEKSI
1992 Luckan perustetaan Nylands Svenska landskapsförbundin ja Mellannylandsprojektetin aloitteesta. Tavoiteena on luoda suomenruotsalainen palvelu- ja kohtaamispiste ruotsin- ja kaksikielisille, sekä tiedottaa ajankohtaisista ruotsinkielisistä tapahtumista Uudellamaalla. Ensimmäinen Luckan sijaitsi Svenka Teaternin lämpiössä Helsingissä.
1997 Luckan avaa nettisivut
1998 Luckan muuttaa Svenska Teaternista Lasipalatsiin avaten myös lipunmyyntipalvelut, lukunurkkauksen ja tietokoneita asiakaskäyttöön.
1999 Porvoon Luckan aloittaa Kulttuuritalo Grandissa.
2000 Luckan muuttuu itsenäiseksi kokonaisuudeksi ja Luckan-yhdistys (Förening Luckan rf) perustetaan Sydkustens Landskapsförbundin, Svenska studieförbundetin, Samfundet Folkhälsanin, Föreningen Konstsamfundetin ja Svenska kulturfondenin toimesta.
1999 Turun Luckan avataan.
2001 Luckan aloittaa Kokkolan kaupunginkirjastossa. Luckan-yhdistyksellä on kaksi palkattua työntekijää.
2002 Kemiönsaaren ja Raaseporin Luckanit avautuvat.
2003 Suosittu ruotsinkielinen apuraha- ja stipenditukipalvelu Fyrk.fi lanseerataan.
2004 Helsingin Luckan muuttaa Lasipalatsista nykyiselle paikalleen osoitteeseen Simonkatu 8.
2005 Nuorille kohdistettu kehittämishanke UngInfo (nyk. Ungdomsakademin) perustetaan.
2009 Suupohjan rannikkoseudulle (Sydösterbotten) avataan Luckan.
2014 Luckan-yhdistystyksellä on noin 20 palkallista työntekijää.
2015 Tampereen Luckan avataan.
2016 Oulun Pohjolan Taloon avataan Luckan.