TISDAG 29.10

kl.14:00-15:00 Tjejzonen (S)

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer som kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på och att den psykiska ohälsan ska minska bland alla som definierar sig som tjejer mellan 10 och 25 år. Organisationen väcker också opinion som rör tjejers psykiska hälsa. Tjejzonen är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening och kansliet finns i Stockholm. Föreläsningen arrangeras av projektet På samma linje.

kl. 15:00-16:30 Ted och Kaj

Ted Forsström och Kaj Korkea-aho står bakom de kultförklarade humorprogrammen Radio Pleppo och Mumin Visar Allt, och driver sedan 2015 en av Finlands största poddar – Ted & Kaj. De är också aktuella med ungdomsbokserien Zoo! som får tv-premiär i höst, samtidigt som den tredje delen ”Kärlek plz” utkommer. Ted och Kaj har tjugo års erfarenhet av att arbeta med underhållning, och tror att rätt språk och rätt berättelser är de viktigaste verktygen för att nå en ung publik. Under evenemanget ordnas en bokdiskussion med Ted och Kaj där vi kommer att få höra mera om deras ungdomsböcker och syn på ungdomsarbetet.

kl. 18:30 Stadens mottagning

Stadens mottagning i Vasa stadshus, Senatsgatan 1, strax intill Rewell Center.

ONSDAG 30.10

kl. 9:00-10:00 Tappa din kontroll – självbild, kontroll och ätstörning

Åbo Akademi
Rasmus Isomaa, Docent i utvecklingspsykologi och psykoterapeut och verksamhetsledare för Fredrikakliniken i Jakobstad. http://www.fredrikakliniken.fi/sv/fredrikakliniken/

Under ungdomstiden förändras den sociala miljön och jämnårigas betydelse ökar. Förutom den sociala förändringen är en av de viktigaste utvecklingsuppgifterna att hitta sig själv i de kroppsliga förändringarna som sker under puberteten. Allt detta gör att behovet av kontroll ökar. En ätstörning kan förstås som ett försök till anpassning och en oförutsedd konsekvens av strävan efter kontroll. Under föreläsningen kommer självbild, kroppsbild och ätstörningar att diskuteras utgående från en självbildsmodell med rötter i anknytningsteori och interpersonell psykologi. Teorin kommer belysas med forskningsresultat bland såväl gymnasiestuderande och ätstörningspatienter.

kl. 12:30-14:00 Felicia Margineanu (S)

Felicia arbetar för att öka ungdomars medvetenhet och självkänsla och har även dragit igång fotokursen ”OhSnap! Sweden” som utbildar tjejer inom mediekritik, normer, retuschering, sexuell objektifiering och fotografering med genusperspektiv. Hon delar med sig av sina erfarenheter från social medier och internet, hur de påverkat hennes liv och hur de räddade henne från ett liv som ung, mobbad tjej till att få mening i livet. Förutom en inspirerande livsberättelse får vi höra hur sociala medier kan användas för att skapa opinionsbildning, samhällspåverkan, demokrati och kreativitet.