fbpx

Varats olidliga lätthet eller Kulturarbetardagarna i Vasa

Publicerat den Kategoriserat som Blogg

The unbarable lightness  of being. Av någon anledning kommer jag att tänka på en bok av Milan Kundera som, vad jag anser, har den absolut fiffigaste titeln en bok kan föräras med. Vi har alltså varit på Kulturarbetardagar i Vasa. Och när man är där, när man träffar alla dessa ivrare för finlandssvensk kultur känns det nästan olidligt lätt att vara. Dagen började i arla ottan. Det märks att hösten nu gjort intåg ordentligt för morgnarna är kyliga och solen syns mindre och mindre på himlen. När den väl är framme gnistrar de vackra höstfärgerna i träden som juveler. Det blev extra tydligt när vi åkte tåget upp till Vasa från Helsingfors. Det var härligt att se. Härligt var också att se så många från Luckan runt om i landet samlade igen. Många skratt, starkt kaffe och idog framtidsplanering var agendan för tåget.

Sebastian Weckman, Luckan Helsingfors

Väl framme och efter en härlig lunch äntrade vi bussen som skulle föra oss till Malax för den första programpunkten Nytt liv i nedlagt mejeri. Väl i bussen hälsades vi alla välkomna av Svenska kultfondens nya VD Sören Lillkung som skapade allsång genom att sjunga barnsången En busschaufför. Och chauffören? Han log från öra till öra. Svårt att inte göra det när man hör den utbildade sångaren Lillkung ta ton. I Malax fick vi ta del av hur de lyckats omvandla ett nerlagt mejeri till ett kulturcenter sjudande av liv. Verksamhetsledare Jukka Rajala-Granstubb presenterade Konstverkstaden Malakta. En informativ presentation senare förde bussen oss vidare till Kuntsi, museet i Vasa för modern konst. Utställningen Glitch art som just nu är aktuell där är väl värt ett besök. Vår egen vice verksamhetsledare, Sebastian Weckman från Luckan Helsingfors, presenterade det omfattande tillgängliga kulturprojektet Digikult och berättade hur detta snart kommer att tas i bruk. Det blir spännande. Övriga från Luckan Helsingfors var vår barnkulturansvarige planerare och koordinator Elin Sundell och jag, Larrie Griffis, planerare och koordinator för ungdoms- och vuxenkulturen.

I övrigt var dagens program följande:

  • Ungdomen i fokus ur ett österbottniskt perspektiv med Svenska Österbottens ungdomsförbund presenterat av verksamhetsledare Jonas Josip Rönnqvist
  • Case Nykarleby: Internationellt ungdomsarbete i en österbottnisk stad Tina Nylund, välfärdchef i Nykarleb
  • Unikt från min kommun; korta presentationer om utmaningar och möjligheter
  • Aktuellt från Kulturfonden – utredningar och projekt

Kulturchefen vid Kultur Österbotten, Ann-Maj Björkell-Holm, hade ordnat ett makalöst fint kvällsprogram på Restaurang Faros. och vilken mat… WOW! Mellan rätterna underhöll vokalensemble Nonen Vocals och kvällen avslutades med Humorprofilen Alfred Backa som även han fick hela gänget att sjunga allsång. Detta med en improviserad hyllningssång till Kulturfondens Annika Pråhl som helt just skall gå i pension. Det ryktades att hon därför skulle börja med burlesque-dans medan hon själv sa att det som stod på agendan snarare var fotboll med barnbarnen. Natten var ljum när vi gick hem i väntan på en ny dag.

Utställningen Glitch Art

Dag två inleddes med vad för nyheter vi har att se fram emot från DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland. Den som presenterade var verksamhetsledare Martin Enroth. Efter en diger presentation tog Robin Käldström, projektledare för Finlands Svenska Sång- och Musikförbund ordet följd av en mycket intressant diskussion, ledd av förskaren Siv Strandberg. Temat handlade om landskapsreformen och framtiden och många ventilerade sina åsikter gällande ämnet. Konstruktiva diskussioner uppskattas alltid. Det sista programmet var en paneldiskussioom Konstens roll i framtidens kommun. Panelisterna bestod av Christoffer Ingo / Svensk Ungdom, Suvi Mäkeläinen / Keskustanuoret, Matias Mäkynen, / Socialdemokratisk ungdom, Veera Hellman / Samlingspartiets Ungdomsförbund, Saana Lind / Vänsterunga i Finland och allt modererades av Pargas kulturchef, Pia Isaksson.
Ett stort och rungande tack till Kultur Österbotten för ett mycket välplanerat program och ett extra tack till Svenska Kulturfonden som möjliggör så fantastiskt mycket för finlandssvensk kultur. Som håller den levande och utvecklande. Och tack för dessa två fantastiska dagar.

Sådana här dagar är det lätt att vara. Ibland nästan olidligt lätt.

Larrie Griffis / Luckan Helsingfors