fbpx

Utan namn

Publicerat den Kategoriserat som Arkiv, Blogg, Kultur, Luckan Helsingfors

Luxemburg 10-14.12.2018

Organisationen ERYICA (The European Youth Information and Counselling Agency) ordnade ett träningsseminarium i Luxemburg för ungdomsarbetare, e-kurs anordnare och övriga sakkunniga inom information- och rådgivningstjänster, och Ellen från Luckan var en av de 26 deltagare som deltog i seminariet.
Veckan i Luxemburg var kylig men inne på ERYICAs kontor och ungdomscenter var stämningen upplyftande och varm. I tre dagar satt deltagarna och diskuterade, jämförde och utvecklade nya samarbetsformer med varandra. Med deltagare från tio olika länder så bestod diskussionerna av ett nyfiket intresse för de andra ländernas tillvägagångssätt beträffande ungdomsarbete och respektive lands förhållningssätt till brister och styrkor i det nuvarande arbetet. 
Under seminariet presenterades en handbok med titeln ”Manual for Foresight in Youth Information” där även det finländska universitet Åbo Akademi var inkopplat. I handboken presenteras unga respondenters åsikter om det nuvarande ungdomsarbetet och dess relevans i vardagen samt framtidssyner och önskemål om det som komma ska. Slutsatserna var många men den som gjorde ett stort intryck på deltagarna var följande citat ”Google hjälper dig att hitta det du vill hitta, men inte med det som du inte vill hitta”. Resurser som tilldelas ungdomscenter och ungdomsarbetare varierar från land till land, men som det påvisades i handboken så finns det fortfarande ett behov av hjälp och stöd i olika livssituationer, även om teknologin finns nära till hands. Behövs då information- och rådgivningstjänster då svaren från handboken indikerar att allt fler ungdomar förlitar sig på sökverktyg på nätet för att få svar på sina frågor? Svaret är tilltrasslat när unga beskriver internet som deras informationskälla och livlina, å andra sidan finns det ett större behov än någonsin av vägledning gällande dessa verktyg. Men som en deltagare konstaterade under den sista dagen: det bästa med mitt jobb är då jag får hjälpa och se en ung person ta enorma steg i sitt liv, och då hen själv inser hur långt hen har kommit så vet jag att mitt jobb är gjort.

/ Ellen Sammallahti, dec 2018