fbpx

När olika världar möts

Publicerat den Kategoriserat som Blogg
Foto: Larrie Griffis Nuuk domkyrka från 1849
Foto: Larrie Griffis
Anna och Elin på toppen av berget Lille Malene

Dagarna försvinner snabbt här trots att solen aldrig riktigt går ner. Med bara två dagar kvar känns det som att bagaget av goda erfarenheter och nya minnen fyllts på till bredden. Bara en sak kvar att göra. En niotimmars båtfärd långt in i Nuuk fjord ända till bosättningen Kapisillit för att se nykalvade isberg och förhoppningsvis valar. Flera personer har bekräftat att valarna är här nu.

Så vad har vi gjort?
Projektverkstaden ”Barnens rätt på jorden här i Norden” liksom föreläsningen om jämställdhet inom barndagvården fick lysande feedback. Så till den milda grad att de anställda genast försökte boka in oss hos andra daghem. Dessvärre var tiden för knapp för dem att kunna planera in en verkstad med föreläsning. En annan gång hoppas vi.
Vi bekantade oss med det nya, vackra kulturhuset Katuaq. När vi var där hade olika skolor utställningar med självporträtt i expressionistisk och impressionistisk stil, både i glaserad lera som teckningar och målningar. Det är bara att konstatera att de verkligen tar kultur på allvar här på ön.

Inne i huset verkar NAPA – The Nordic Institute in Greenland.  Vi hade stämt träff med artisten och musikern tillika deras kommunikationsanvarige person Per Bloch. Han berättade ingående och informativt över hur de arbetar med olika nordiska projekt för att lyfta fram Grönland på den kulturella kartan. En önskan var bland annat att få med Finland i fler samarbetsprojekt.

Vart man än går i Nuuk finns det konst. På byggnader, i gräsmattor, inne i offentliga lokaler. Två fasadmålningar är gigantiska samtidigt som några konstföremål är så små att man missar dem om man inte vet var man skall titta.
Apropå grönländsk konst. Det är verkligen intressant att tala med ortsbefolkningen om deras syn på kulturell appropriering. Hur de istället aktivt verkar för att grönländsk tradition och kulturhistoria sprids snarare än enkom tillhör grönlänningarna. Det är befriande och välkomnande och öppnar upp för en större insyn i en viktig bit av vårt gemensamma, nordiska kulturarv.

Det är lätt att luras av gatubilden. Vid första anblick verkar det bara finnas vanliga familjehus och bostäder runt i stan och inga affärer, caféer eller museum alls. Men tittar man noga öppnar det sig en helt ny värld. Små skyltar som verkar vara husdekorationer indikerar vad som finns på insidan. När man väl lärt sig vad man skall titta efter breder ett rikt kulturliv ut sig som ett grönländskt smörgåsbord. Vi tog för oss av allt. Det finns tre museum i Nuuk. Grönlands nationalmuseum och arkiv, Nuuk konstmuseum och Nuutoqaq – Nuuks lokalmuseum. Alla tre är väl värda ett besök. Där finns Grönländsk historia beskriven från kolonialtiden till idag liksom modern och antik konst. I affärerna kring museerna hittar man replika av vävnadskonst och kopior av traditionella slaktknivar för kvinnor samt sirligt utformade föremål i trä och glas att köpa med sig hem.

Det kan verka exotiskt att tänka på grönlänningar av idag som ett folk sprungna ur jägare. Det karga livet och kampen för överlevnad. Kajaker, kläder av päls och skin, tält och isberg. Det är en helat annan sak att se det i verkliga livet. Som när vi hittade en död, nyfångad säl liggande på kajkanten utanför museet i väntan på att skäras upp. Min första tanke var ”Hur kan de göra såhär, sälar som är så fina” och blev genast påmind om mina egna fördomar.

Önskan att bestiga berget Store Malene fick läggas på hyllan med saker ännu att göra. Berget är fortfarande halt av smältande snö och varje år halkar besökare och faller mot en mindre trevlig död, berättade en sjuksköterska för oss. Hon var en av många sjuksköterskor från Danmark som gästade sjukhuset då det är ont om inhemskt sjukhuspersonal på Grönland. Men vi tog oss upp till toppen av Lille Malene och vilket utsikt. Att ligga på toppen av berget och lyssna på vinden, blicka ut över fjorden och bergen är makalöst.

Vilken resa!

Larrie Griffis / Kulturansvarig, Luckan Helsingfors
[email protected]

Projektet finansieras av Nordisk kulturkontakt och utgör en del av stödprogrammet Nordbruk. Mer information om stödprogrammet finns här.