fbpx
was successfully added to your cart.

Cart

Ett sextiotal åhörare hade kommit till Luckan för att ta del av Mikaela Särkilahtis förläsning om barns självbild och självkänsla. Luckan fylldes till brädden; åhörarna var daghemspersonal, lärare, ungdomsledare och föräldrar.

Mikaela inledde förläsningen med att definiera begreppen: självkänsla, självförtroende, självbild och självtillit.  Självkänsla innefattar förmågan att uppskatta och tycka om sig själv för den man är. Däremot är självförtroende förmåga att uppskatta och tycka om sig själv för det man gör och det man kan. Genom att få beröm, uppnå framgång och goda prestationer påverkas självförtroende i positiv riktning. Självtillit handlar om att tro på att man klarar av olika saker och att man kan lära sig något nytt. Mikaela beskriver självbild som den bild vi har av oss själva, som omfattar både positiva och negativa föreställningar. En fråga som man kan ställa sig är hur man ser på sig själv? Är det en bild som hjälper eller stjälper mig?

Mikaela lyfte också upp anknytningsteorin som påverkar hur man i framtiden knyter an till sin familj eller till en annan viktig person. Barn med trygg anknytning kan värdesätta nära relationer, reglera starka känslor utan att bli övermannade av dem och se andra människor som varelser med egna känslor och avsikter.

Den andra föreläsningen med samma tema och föreläsare kommer att äga rum den 7 mars kl.17-19 på Luckan.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.