fbpx

Delaktighet genom berättelser

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Luckan Helsingfors, Stora Komet, UngInfo

 

 

 

 

 

Kursen “Integration, kultur och lokalsamhälle” hade sin sista träff den 12.12 på Luckan/Kulturhuset Grand i Borgå. På en stor skärm visades bilder i 360 grader med ljudinspelningar, där kursdeltagarna, invandrare som integreras på svenska i Borgå, berättar om sina favoritplatser i staden och vad de betyder för dem. Även pressen var inbjuden att ta del av detta bildspel samt fick en närmare presentation av kursen. I denna sista kursträff deltog också författare Minna Lindeberg, som läste högt ur sin bok ”Snön över Azharia” samt diskuterade innehållet med kursdeltagarna.

Luckans delprojekt i Stora Komet – vägledningsprojektet på svenska i Nyland har under hösten planerat kursupplägget samt lett kurserna i samarbete med biblioteket i Borgå och Borgå folkakademi. Idén med kursen har varit att genom kreativa metoder (lättläst litteratur, bilder, musik, fotografering) främja både språkinlärning och inkludering i samhället, vilket stöder deltagarna då de söker sig vidare till utbildning och arbetsliv.  Kursdeltagarna har fått välja ut platser i Borgå som är viktiga för dem och dessa platser har sedan fotograferats i 360 grader av fotograf Johannes Söderström. Även röstinspelningar har gjorts, där deltagarna med egna ord berättar varför dessa platser är viktiga. Dessa berättelser, ”Blickar i Borgå”, visar oss staden med de nyinflyttades ögon.

Genom diskussioner kring litteratur och bild har deltagarna uppmuntrats att våga använda svenska samt att även dela med sig av de erfarenheter och kunskaper de har. Kursdeltagarna har även fungerat som testgrupp för utveckling av finlandssvensk lättläst litteratur. Författare Sabira Ståhlberg har specialskrivit texter för grupperna och den feedback hon får av dem hjälper henne att utveckla lättläst litteratur för invandrare som vill lära sig svenska. Också författare Minna Lindeberg har engagerat sig i kurskonceptet och lyfter fram att även bilderböcker kan passa vuxna, då ord och bild förenas underlättas språkinlärning och förståelse. Det finns planer på att förverkliga ett liknande koncept även i Helsingfors nästa år.

Se bildspelet i denna länk.

/ Sissel Korpisola
Projektansvarig
Luckan/Stora komet