fbpx

LillaLuckan besöker BIBU – scenkonstbiennalen för barn och unga, i Helsingborg, och det är full rulle.

Landade i går morse och hann med nöd och näppe checka in på hotellet, det verkligen charmiga Hotell Kärnan mitt i centrala Helsingborg, innan det var dags för dagens första evenemang. Teater smuts startar ett punkband. Jag förbehåller mig rätten att inte skriva mer om den föreställningen än att jag är beklämd att den visas för barn och ungdomar. Känslan av obehag finns kvar två dagar senare. Nog om det. Kvällen följdes av en uppiggande invigningsfest med flera intressanta talare. Sedan blev det bastu på hotellet. Kommer man från Finland så gör man.

Dag två startade med en helt otrolig dansföreställning av det franska danskompaniet Arcosm med föreställningen Echoa.

Så, hur är det då med tillgängligheten? LillaLuckan arbetar sedan ett år tillbaka med projektet Tillgänglig kultur, ett projekt om den kulturella tillgängligheten – och otillgängligheten – för barn med funktionsnedsättningar. Jag fick tid till en intervju med en av arrangörerna och det visar sig att just tillgänglighet har varit årets stora satsning. Program finns utformade med braille (blindskrift) hörselslingor är insatta, ramper har byggts, föreställningar och seminarier teckentolkas och personalen är både kunniga och villiga att svara på allsköns frågor gällande tillgänglighet. Hejja hejja!!

Seminariet av Ung scen/Öst och deras pilotprojekt Sörmlandsmodellen hur inspirera och integrera skolungdomar och skolpersonal i teaterns underbara värld var väl värt ett besök. Samma gällde Unga Klara, Suzanne Ostens gamla teater, och deras seminarium som handlade om hur man kan göra feministisk scenkonst för barn.
Många frågor ställdes och många svar gavs.

Efter det var det dags att se Fredriksdals museer och trädgårdar. Också de har ett stort utbud för barn och ungdomar vilket var trevligt att ta del av.

Dunkers kulturhus levererar


Utställningen om Sven Nordqvist
var synnerligen väl genomtänkt och välkomnande och där fanns barn i massor. Vem älskar inte Mamma Mu, Pettson och Findus eller Nasse och hans vänner?
Nasse själv satt på golvet med sin stol och tittade ut över barnen. En verkligt fin utställning.

Det fanns en annan utställning om fotografen Vivian Maier som väl kan rekommenderas. Otroliga bilder. Utställningen om
Helsingborgs historia gick inte heller av för Hackor.

Sent på kvällen tog jag en promenad upp till Kärnan.
Tornet som en gång var en del av en stor borg uppförd 1320 vakar nu i ensam majestät över Helsingborgs vackra stad. Idag väntar nya föreställningar, nya seminarier och ett besök till Sofiero slott och trädgårdar.

Vi hörs snart igen!