[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_text_separator title=”Mångsidigt höstlovsläger tack vare samarbete!” color=”juicy_pink”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][image_with_animation image_url=”17848″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][vc_column_text]Foto: Adrian Perera/YLE[/vc_column_text][vc_column_text]I skrivande stund pågår ett svenskspråkigt höstlovsläger i Åbo för barn i årskurs 1-2. Ett tiotal barn får testa på olika idrottsgrenar och programpass som mellanmålstillverkning, ordkonst och Första hjälpen-övningar. Dessutom bjuder lägret på sällskap av trygga vuxna, nya kompisar och varm mat. Allt för en liten penning tack vare samarbete mellan många olika instanser!
Hela lägeridén fick sin början redan förra året i samband med de träffar för idrottsföreningar som Luckan i Åbo ordnade tillsammans med Åbo stads fritidssektors motionstjänster. Syftet med träffarna var att hjälpa föreningarna med svar på frågor och idéer kring allt från hallturer och tips på lämpliga ledare till deras aktiviteter. Många idrottsföreningar tampas med liknande bekymmer och tillsammans går det ofta att komma fram till bra lösningar.
På ett möte blev det tal om att flera föreningar upplever det svårt att nå ut till nya medlemmar bland barn och unga. Då myntades en idé om att med gemensamma krafter ordna ett dagsläger under höstlovet för de yngsta skolbarnen där ”rekryteringspotentialen” kanske är som störst. Höstlovet kommer så tidigt under terminen att det är en bra tidpunkt att samla upp dem som kanske inte hoppade på hobbytåget vid skolstarten och nu börjat sakna fritidsverksamhet. Dessutom har grupperna inte hunnit så långt beträffande teknik och regler i oktober, så en nybörjare är inte hopplöst efter om hen börjar spela fotboll eller träna friidrott nu först.
Höstlovet är också en tidpunkt då många arbetande föräldrar har svårt att få ledigt och upplever vardagsspusslet lite extra knepigt. Det blir långa ensamma dagar om förstaklassisten ska vara hemma hela tiden och alla har inte mor- eller farföräldrar som kan ställa upp. Därför kändes det som ett vinnande koncept att erbjuda de yngsta lågstadiebarnen ett dagsläger under höstlovets båda dagar. Barnen får trevligt program och blir bekanta med föreningarnas utbud medan föräldrarna slipper oroa sig. Dessutom får föreningarna en utmärkt chans att verkligen konkret visa vad de går för och barnen lär känna tränarna eller ledarna så steget att börja i verksamheten efter lägret är lägre.
Förra hösten ordnades det första lägret som då var ett renodlat idrotts- och motionsläger. Luckan och Åbo stad skötte koordineringen kring att samla medverkarna till möten, boka skolutrymmen, beställa lägerlunch, sprida information och ta emot anmälningar. Dessutom ställde Åbo stad upp med personalresurser under själva lägret – en person som hade namnlistor, nycklar, plåster och allt annat som behövs på ett fartfyllt barnläger. På föreningarnas lott blev att ordna varsitt entimmespass för barnen.
Förra årets läger var väldigt omtyckt av alla parter – föräldrarna var nöjda, barnen glada och alla medverkare kände att vi åstadkommit något meningsfullt tillsammans utan att någon behövt göra enorma ansträngningar. I år var alla ense om att vi kör med favorit i repris, men vi bestämde oss också för att utvidga programmet lite och öppna upp för alla föreningar med verksamhet för barn. Nu fick vi in också musik, ordkonst, Första hjälpen och mellanmålsverkstad. Programmet syddes ihop till en omväxlande helhet med lämpligt av fartfyllda och lite mer stillsamma aktiviteter. Dessutom fredades lunchtimmen för vila, högläsning och pyssel för att dagen inte skulle bli för intensiv. En nyhet för i år var också att Åbo svenska församling och Röda Korset Åbolands distrikt ställde upp med varsin vuxen extra resursperson så att det fanns fler ögon, öron och händer som kunde hjälpa till att göra lägerdagarna extra trygga för barnen. Dessutom bidrog Föreningen Folkhälsan i Åbo med en ytterligare resursperson under lunchen för att hjälpa till med servering och efterstädning.
Under torsdagen fick barnen öva simning, spela tennis, lära sig om nyttiga mellanmål och tillreda skinkmuffins, grönkålschips och smoothie före det blev dags att öva Första hjälpen. Under lunchrasten var det dessutom möjligt att pyssla, läsa eller lyssna på bibliotekets högläsning. Fredagens program har sedan bestått av gymnastik, ordkonst, handboll, friidrott, musikstund och utelekar. Dessutom avslutas lägret med utvärdering och diplom!
Ett mångsidigt program som verkar ha tilltalat de små deltagarna! Den som vill läsa och lyssna på lite stämningar från lägret kan kolla in YLE Åbolands reportage från lägret:
https://svenska.yle.fi/artikel
Luckan i Åbo vill rikta ett stort tack till alla deltagare och arrangörer för ett lyckat läger! Vi hoppas att det här blir tradition i Åbo!
Följande medverkade i arrangemangen:
Föreningen Folkhälsan i Åbo
Röda Korset i Åboland
Sydkustens landskapsförbunds ordkonstskola
Ungmartha
Åbo Lawn-Tennis Klubb
Åbo Simklubb
Åbo svenska församling
ÅIFK (handboll och fridrott)
ÅKG Palästra
Åbo stads fritidssektor
Åbo svenska föreningsråd/Luckan i Åbo[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]