fbpx

Sommarhälsningar från Luckan i Åbo

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Luckan Åbo
Foto: Riku Tuominen
Foto: Riku Tuominen

Efter en annorlunda vår har sommaren verkligen gjort sitt intåg hos oss i Finland!

I nyheterna rapporteras det om en ovanligt varm midsommar och värmerekord i juni.Inne hos oss på Luckan har vi lyxen att ha luftkonditionering om det skulle blir enfavorit i repris från 2018 när vi hade en lång  värmebölja i hela landet (“hett” tips för den som rör sig i Åbo centrum och behöver en liten svalkande paus).Jag som skriver detta inlägg heter Nora Möller och har den stora äran att få vara sommarpraktikant på Luckan.

Under sommaren tenderar det att lugna ner sig lite grann, och största delen av tiden har vi kunnat använda till att planera inför hösten.Innan jag började jobba här så visste jag inte att Luckan ordnade så mycket barnkultur, höstens så kallade “Kulturkarameller” innehåller flera teaterpjäser för barn, pysselstunder och halloweendisco – det är nästan så att jag blir avundsjuk påallt roligt program som ordnas! En annan sak jag inte heller visste var att av dryga femtio föreningar använder sig merparten av dem de utrymmen som finns i anslutning till Luckan åtminstone i någon mån. Majoriteten av dessa föreningar ordnar hobbyverksamhet av olika de slag på svenska för sina medlemmar. Oavsett om man vill musicera, gymnastisera, syssla med teater, är intresserad av natur eller vill måla ägg så fungerar Luckan som ett slags knutpunkt.Jag borde väl ännu skriva en tredje sak som jag inte visste för att inte bryta mönstret jag har påbörjat, men riktigt allt har inte varit helt nytt för mig. Däremot har jag glädjande nog fått en inblick i vad som sker bakom kulisserna för att bland annat alltprogram ska kunna ordnas, och hur många olika aktörer som ofta är inblandade på ett eller annat sätt i Luckans verksamhet.

I juli tar vi en sommarpaus och njuter av allt den finländska sommaren har att erbjuda (må det vara regn, hagel eller värmebölja), men efter det får vi komma tillbaka med nya krafter.Må väl, ät glass och njut av ljumma sommarkvällar!

– Nora Möller