fbpx

Sommarutställningen Studio Bok visas i Raseborg

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Kultur, Luckan Raseborg
Bild: Janina Knape
Bild: Janina Knape

Vad är bokkonst?

Janina Knape (f. 1984) återvinner gamla böcker i sin ateljé Studio Bok genom att ge dem nytt liv, ny form och nya betydelser. Kom och bekanta dig med utställningen som visas 5.6 – 17.7.2020 hos Luckan Raseborg i Karis.

Janina Knape är bland annat ergoterapeut, småbarnsmamma, äppelodlare, kreativ skapare och bokkonstnär. Hon fyndar böcker på lopptorg och hittar olika sätt att skapa skulpturer och former med hjälp av boken som material. Skulpturerna skapas främst genom att vika och skära. Oftast är det orden som är utgångspunkten till idéerna. Bokens titel kan många gånger vara det som ger en gnista och sätter igång skapandet. Exempelvis bokskulpturen Kometen (2020) fick sin form ur boken Kometjakten från 1946, skriven av Tove Jansson som jubilerar i år. Origamiblommor i olika storlek har också kommit till av papper ur sudokuböcker eller Bibeln.

Andra verk som fått ta plats i utställningen är skulpturen Kloka djur (2018), Till en fågel (2018) som är gjord på Sångbok för Blandad Kör från 1926 och Bilatlas (2019) som bär ett rött och gult band som påminner om bensinmackarna som sålt kartböcker. Boken om Christoffer Columbus har fått ett litet skepp högst upp utskuret ur ett illustrationsblad. Ett annat verk Draken (2019) för tankarna till en teaterscen med ridå, som en rysk tablå.
Den stabila lilla skulpturen som bär en liten röd halsduk baserar sig på boken Den ärlige bedragaren. Ett av verken kombinerar bok och bruksföremål, nämligen ett par små barnskor står på en liten hylla formad av bokpärmarna och bladen är utsträckta i en cirkelformation.

Verket behandlar känslor kring temat förlossningsdepression.
Av utställningens skulpturer är det största Vår värdefullaste diamant (2019) som handlar om att ta hand om naturen. Verkets storlek är 55 cm brett och 39 cm högt, materialet är Suuri karttakirja från år 1963. Skulpturen ägs av Västnyländska kultursamfundet r.f. som sedan 1974 värnar om litteraturen, konsten och kulturen i Västnyland.

Utställningens vernissage firas i Luckan fredag 5.6.2020 klockan 15:30.

Besök Luckan Raseborg på Torggatan 3, 10300 Karis, Raseborg vardagar mellan 9-16.
Kontakta oss på adressen [email protected] eller per tfn. 044 0170176.