Vilken rusning.
Det startade så fort dörrarna öppnades. fem minuter efter tio är salen full. 2100 elever har fått biljetter av Svenska Litteratursällskapet, och det är inte utan att det märks. Till skillnad från bokmässan i Göteborg. Samarbetet med Esbo Stads Svenska Bildningstjänster och leksaksmuseet Hevosenkänke var lika givande i år som tidigare. Det blir väldigt uppenbart att det finns ett stort, nostalgiskt värde i fenomenet Neppis-bilar och pysselverkstaden som var under torsdag och fredag lockade både unga som gamla. En äldre herre kom lite för sent var uppriktigt ledsen att han missade pysslet. Han hade spetsat in sig på att få uppleva lite barndomsminnen igen. Neppis-bilar är ännu i ropet.
Intervjuerna fortsatte och fredagens presentationer i barn-och ungdomsgenren var Sanna Mander / Prilliga prinsessboken, Linda Bondestam / God natt på jorden och Lena Frölander- Ulf / Pappa, jag och havet på scenen Toukola. Fredagens sista intervjuer var på scenen Fiskehamnen med Karin Erlandsson / Fågeltämjaren och Annika Sandelin / Nattsvart och underbart.
Det är glädjande att få ta del av finlandssvensk litteratur för barn och unga och inse att den är i världsklass. Ännu mer glädjande är att få se Annika Sandelin ta emot det prestigefyllda Vanessapriset. Efter det stora och idoga arbetet som Sandelin lagt ner för att erbjuda barn respektfulla och intressanta läsupplevelser är väl värt ett pris.
Kl. 16.30 på fredag eftermiddag var det dags för Fredrik Furu, Amie Borgar samt Axel Åhman att ta sig upp på scenen Fiskehamnen för att diskutera finlandssvensk musikkultur. Amie Borgar jobbar som musikchef på svenska Yle och bidrog med en industriell synvinkel gällande vad som krävs för att slå igenom inom den finländska musikbranschen medan Axel Åhman från humorgruppen KAJ hade mycket att säga vad gäller musikskapande och språkets betydelse inom den kreativa processen. Fredrik Furu som själv är aktuell med den uppkommande skivan titulerad ”Det som alla väntar på” agerade moderator. Mot diskussionens slut gick det att konstatera att finska och engelska är de språk som dominerar finska hitlistor och är lättare att slå igenom med i den finländska marknaden. En viktig poäng var dock att musik innebär mycket mer än ett framförandespråk och om man kan lösgöra sig från förutfattade meningar som språk för med sig så kan det öppna en ny, tidigare oupptäckt dimension inom musik.
Presentationen arrangerades av kulturproducenterna Anna Keto och Simon Edström vid Luckan Helsingfors.
Under lördagen kom kollegorna från Luckan Borgå och tog montern i besittning. De kunde bekräfta precis samma sak som vi så många gånger diskuterat; Luckan har en väl cementerad plats i den finlandssvenska vardagen.
Samarbetet med Barnavårdsföreningen är verkligen givande och dessutom kul. Många skratt avlöste djupare diskussioner när kvällarna led mot sitt slut.
Fredagen avslutades med en verkligen fin bankett på Svenska Ambassaden i Helsingfors. Ambassadörsparet vet verkligen hur man tar hand om sina gäster med ärligt intresse för gästerna och värme.