fbpx

Bokmässan Dag 1 (25.10.2018)

Publicerat den Kategoriserat som Arkiv, Barnkultur, Blogg, Information, Kultur, Luckan Helsingfors
Pysselverkstad med Simon Edström i Luckans monter

Så öppnade mässan kl. 10, och folket strömmade in. I år delar Luckan och Barnavårdsföreningen monter (6M61) som en förlängning i det redan gedigna samarbetet våra föreningar emellan. I år har vi med tävlingar i montern. Varde dag har en ny vist och tanken är att få så många besökare som möjligt att svara på frågor om Luckan och på så sätt få mer baskunskap om föreningen tillika lära sig några nya fakta om oss. Vinnarna kommer dock inte att presenteras offentligt då många är måna om sin anonymitet. Istället meddelar vi vinnarna nästkommande vecka per mail eller telefon.
De fyra vinsterna som lottas ut är:
Torsdag, ett bokpaket med tre signerade ungdomsböcker (När vi blev vuxna, Älgflickan och Hallonbacken)
Fredag, två biljetter till Hans och Greta på Svenska Teatern.
Lördag, två biljetter till konserten med Jack Vreeswijk och Fredrik Furu vilket är ett samarbete mellan Lilla Teatern och Luckan Helsingfors.
Söndag, skådespelaren Riko Eklunds senaste bok ”Flickan skall uppleva historia” signerad.

Maija Hurme presenterar hennes och Anssi Hurmes bok ”Skuggorna”. Larrie Griffis intervjuar

Luckan har, för andra året i rad, fått äran att tillsammans med Lisa Gerkman från BUU-Klubben, intervjua författarna och illustratörerna till höstens alla barn- och ungdomsböcker. Detta är ett synnerligen lysande samarbete mellan Schildts & Söderströms och Förlaget. Och vilken samling böcker det är. Under torsdagen intervjuades Maija Hurme / Skuggorna, Sanna Sofia Vuori / Ägget och Antti Ollikainen / Vrooom! på scenen Blåbärslandet. Lite senare intervjuades Karin Erlandsson / Fågeltämjaren, Malin Klingenberg / Älgflickan och Minna Lindeberg och Jenny Lucander- Holm / När vi blev vuxna på scenen Toukola.

En liten godisgrej.  Av alla de myriader av program på svenska som finns med under bokmässan så var det författar- och illustratörsintervjuerna för barn och unga med Lisa Gerkman från BUU-Klubben och Larrie Griffis från Luckan som plockats ut som rekommenderade program. Kul!

Programmen under bokmässan har en enorm bredd och det är väldigt intressant att se hur pålästa och kunniga moderatorena är i de ämnen som diskuteras på scenen. Dessutom finns det några som verkligen verkar i det dolda trots att alla ser dem. Jag hoppas innerligt att de får den uppskattning de förtjänar. Jag syftar på scenvärdarna och scenvärdinnorna som håller koll på allt rörande programmen. Hur många mikrofoner som behövs, att det är korrekt text på skärmen, att alla som medverkar på scenerna har glas att dricka ur och färskt vatten. De ser till att meddela intervjuarna med skyltar hur många minuter det är kvar tills att programmet skall avslutas och de är snabbt framme och assisterar nästa grupp som skall ta vid. Vi frågade en kille som Svenska Litteratursällskapet hade anställt som värd. I vanliga fall studerade han juridik vid Åbo universitet och var lycklig att få arbeta med detta ”för att det är så otroligt intressanta program och jag lär mig något nytt hela tiden”. Vilket suverän inställning. Hatten av för SLS som hittar så intresserade personer att ta hand om alla scengästerna. I morgon fortsätter det igen.

Larrie Griffis, kulturansvarig Luckan Helsingfors