fbpx

På måndagen besökte Merete Mazzarella Luckan för en bokpresentation. Titeln har hon lånat av Marilyn Monroe citatet ”Arbete och kärlek är det enda som egentligen händer oss och det ena utan det andra är inte så bra.” Boken handlar om hur Merete efter många år äntligen blir klar över sitt barndomshem och nyförälskad flyttar samman med en filosofiprofessor i Helsingfors. Två pensionerade professorer (Mazzarella är litteraturprofessor) ska nu som sambos leva i nyförälskelsens ljuva tid. Samtidigt finns maken (exet) i Sverige där, Merete har en stundande skilsmässa att hantera, på vänskapligt vis, i fredliga tecken, kanske.

Berättelsen möter nyförälskelsen, skilsmässan, boendet i olika länder och förstås skrivandet, läsandet och kreativiteten. Vi serveras en historia om kärlek, åldrande och död, med arbetet och skrivandet ständigt närvarande. Och det handlar också om skuld, vilket är tur. Ingen orkar läsa om andras fantastiska lycka, vilket det kan räknas vara om man hittar kärleken på nytt efter sextioårsstrecket. På ett nervpirrande sätt beskriver Mazzarella smärtan över brustet äktenskap, över alla tankar som aldrig sades ut och alla skratt som aldrig blev till.
Luckan tackar Merete för en fin och välbesökt bokpresentation.

Merete Mazzarella, 2012, ”Det enda som egentligen händer oss. Ett år i livet.” Essä, Söderströms 2012. ISBN10: 9515228875