fbpx

DET SATSAS PÅ BARN I VASA

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Luckan Sydösterbotten

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][nectar_btn size=”large” button_style=”regular” button_color_2=”Accent-Color” icon_family=”none” text=”DET SATSAS PÅ BARN I VASA”][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_gallery type=”flexslider_style” images=”21116,21117,21118″ onclick=”link_no”][vc_column_text]Vi som var med på Barnkulturdagar i Vasa i maj fick uppleva mycket under bara två dagar!
På TaiKon fick vi se hur viktigt och omfattande arbete de anställda gör. TaiKon erbjuder konstundervisning för barn och unga. En givande hobby ger roliga stunder tillsammans med kompisar och man får fina upplevelser genom konst. Undervisningen är ämnad för barn och unga och pågår under fritiden.
Barnkulturnätverket i Österbotten BARK var med också, organisationen har som mål att erbjuda barn runtom i landskapet kulturupplevelser. De satsar speciellt på kulturarvspedagogik, men verksamheten omfattar också annan barnkultur. BARK arbetar på två språk och ingår i undervisnings- och kulturministeriets nätverk för Barnkulturcenter precis som alla finlandssvenska Luckor gör.
På Vasa stadsbiblioteket fick vi höra om Det stora läsäventyret och såg två omfattande utställningar: Barnboksinstitutets utställning som hade verk av sex konstnärer: Rudolf Koivu, Maija Karma, Tove Jansson, Camilla Mickwitz, Hannu Taina och Kristiina Louhi samt Lilla Tvåans jubileumsutställning. Rölli och Ransu var med, men även många andra! Jag rekommenderar båda utställningar för hela familjen!
Wasa Teaters Aladdin såg vi sist efter en intensiv dag. Vilken fin och rolig föreställning! Även teatrarna i Vasa satsar mycket för barnkulturarbetet.
Under vårt besök till Åbo Akademi fick vi höra om bildkonstens didaktik. I ämnesinnehållet ingår lärande, multilitteracitet, estetik och samtidskonst. Studierna sker i form av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, handledd undervisningspraktik, övningar, verkstäder, kontakter med den offentliga konsten, samt kulturmiljö- och museibesök. Mycket intressant!
På Yles barnredaktion fick vi vara med på inspelningen av Snällagenterna. Det är många duktiga som krävs för ett högklassigt barnprogram!
Vi diskuterade samarbetet flitigt och länge med alla deltagare under dessa fina Barnkulturdagar. Vilka möjligheter det finns då vi är många!
Hanna-Mari Kamppikoski, Luckan i Sydösterbotten[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]