fbpx

En helt vanlig månad

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Blogg, Information, Integration, Kultur, Luckan Helsingfors, UngInfo

Äntligen är det dags för den sedan  länge planerade fasadrenoveringen av Amos Andersons anrika hus på Georgsgatan 27. Under de första veckorna kommer de flitiga byggarbetarna att borra bort gammal puts från fasaden vilket kommer att låta så mycket att vi därför valt att hålla receptionen stängd fram till den 11 april. Detta innebär dock inte att någon verksamhet kommer på halt. Tvärt om! Allt fortsätter precis som vanligt, fast i lite modifierad form, i lånade utrymmen, i stadens bibliotek, online och hos samarbetspartners. Ni når oss vardagar både online och via telefon under Luckans ordinarie öppettider kl. 11:00 – 17:00.

Men, under perioden som vår husfasad får en ny skrud tänkte vi från Luckans håll berätta lite om oss själva, vad vi gör, vilka vi är. 

Verksamheten har expanderat och ibland är det svårt för oss, precis som det är för många andra, att ibland stanna upp och titta in på verksamheten utifrån; se den som en besökare, en kulturkonsument eller bidragsgivare. Det gör vi nu. 

En fråga som ofta dyker upp är:

“Vad gör Luckan? Alltså egentligen?”

Sedan Kultur- och informationscentret Luckan grundades 1992 har mycket hänt. I synnerhet vad gäller informationsspridning. Det digitala landskapet är idag ett diametralt annat jämfört med hur det såg ut för trettio år sedan. Mycket av den verksamhet som vi arbetade med var utformad efter de behov som var aktuella då och när dessa behov förändrades fick vi anpassa oss och följa med. 

Det är en bitvis knivig utmaning att tackla då behovet av information och kulturellt deltagande inte är en homogen företeelse utan i allra högsta grad en heterogen sådan. Detta är anledningen varför vi erbjuder information både digitalt som analogt och det första besökare möter när de kommer in på Luckan är vår tidningshylla som funnits med oss, i olika utformningar, i 33 år. Vi sviker inte de trogna besökare som kommer in för att läsa dagstidningar i pappersform, även om dessa besökare minskat något i antal under de digitala tidningarnas frammarsch.

Från Busklubb till LillaLuckan

Med åren har det kulturella utbudet ökat, utvecklats och anpassats, helt efter de önskemål och behov som funnits och finns i vårt närområde. Ibland stöter vi på patrull. Ibland går vi från klarhet till klarhet. Det finns flera intressanta berättelser, som vi gärna delar med oss av. Berättelser om hur vissa interaktioner påverkat verksamheten på ett lysande sätt.

Här följer ett exempel.

För flera år sedan kom den väletablerade kulturprofilen Zusan Söderström in till Luckan, som då låg i Glaspalatset. Hon hade en idé hon ville testa. Det hon önskade var att erbjuda barngrupper verkstäder som inspirerade till eget skapande. Hon hade inte en lokal och inte heller ekonomi för att kunna genomföra idén. Det hon hade var ett genuint intresse för barn- och ungdomars välmående, i synnerhet marginaliserade sådana, samt stor kunskap gällande barnkultur. 

Luckan erbjöd henne ett utrymme.

Dessa verkstäder blev så populära att de, tillsammans med kultursatsningen Saftsalonger, la grunden för det som sedermera skulle utvecklas till Luckan barnkultur, med LillaLuckan som bas. 

Så, vad är det vi faktiskt gör?

Låt oss ta en titt. Vi valde november 2024 som exempel.

November är en typisk Luckan-månad  där kultur, informationsspridning och gemenskap samsas under ett och samma tak. 

Här bjuder vi på lite statistik över vad som händer hos oss under en vanlig höstmånad i Helsingfors.

  • 36 kulturverkstäder för barn
  • 20 evenemang med Barnavårdsföreningen (FamiljeLuckan, Tjejvillan och Väntans café)
  • 24 grupper ordkonstelever tillsammans med Sydkustens ordonstskola
  • 90 handledningar för integrationskunder
  • 8 klasser för unga och seniorer med teaterskolan DOT 
  • 4 Pop-up Mondays med Luckan Integration
  • Föreställningar: Får jag bo hos dig / Unga Teatern, Drakar och Dragqueens, The Godmother and Other Legends, Top Floor Comedy med Janne Grönroos, Impa med IMP och Story Bath. 
  • Konserter: Mandys Nyckel, Klarinettkonsert för unga, Rock Donnas jubileumskonsert, Nordiska Visskolan och Visans Vänner, skivrelease med Flip Flop, Open Living Room med Bellmanssällskapet och Den doftande jorden med Trio Flamme och Carita Holmström.
  • Streamade Bokfikor: Tango / Tiina Maria Sasso, Serpentiner, stjärnor och snö / Filippa Hella och Amarcord – jag minns / Elisabeth Sandelin
  • Musikseminarium tillsammans med kören Let us be Frank
  • Konstseminarium tillsammans med FALA
  • Stipendieutdelning med Fredsvännerna i Helsingfors
  • Presentation av Ungdomsbarometern av med Tankesmedjan Magma
  • Debatt om funktionsvariationer inom konsten med bl.a. Alexandra Marina 
  • Producera Seniorfesten för Seniornätverket

Förutom detta har vi haft bokcirklar med lättläst text, körövningar, Swedish Language Cafe, Circle Mingel, JobBuddies, mångkulturella familjecafér, skrivkurs med Annika Sandelin samt vernissage för tre olika konstnärer, ukrainska konstverkstäder för barn, kulturkvällar för ryskspråkiga HBT-personer, arrangera Regnbågsallians jubileumsfest och mycket, mycket annat.

Vi hann även med att se premiären av den fantastiska föreställningen Hamlet på Svenska Teatern samt att representera Luckan under FDUV:s 70-årsfirande och Folktingets Svenska Dagen-firande i Helsingfors och Borgå liksom medverka under Teaterdagarna med Cefisto. 

Sammanfattning

November var en månad av möten, skapande och lärande på Luckan. Oavsett om du är barn, ungdom, ny i Finland och / eller kulturälskare, så finns det en plats för dig hos oss. 

Som sagt, en helt vanlig höstmånad på Luckan Helsingfors.

Text: Larrie Griffis / producent

Bild: Larrie Griffis