fbpx

Från ett litet frö till ett storvuxet träd

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Blogg
FOTO: Maria Svanbäck

Årets sista Kulturkaramell ordnades i samarbete med teatergruppen Nurinpäin Kollektiivi i form av pjäsen ”Mitt önskefrö”, en icke-verbal dockteaterföreställning som handlar om hur ett frö växer till ett träd genom årstiderna.

Pjäsen ordnades på ungas konst- och aktivitetshus Vimma, och spelades i två omgångar åt daghems- och förskolegrupper.
Innan föreställningarna började fick vi från Luckan hjälpa skådespelarna Victoria Lindqvist och Pauliina Vesslin att ställa upp ett ”tält” som fungerade som själva scenen för pjäsen. Inne i tältet hängdes upp tygbakgrunder som byttes ut under pjäsen och som representerade alla årstider som passerade under fröns utveckling. Det var minst sagt ett mysigt arrangemang då bakgrunderna var
dekorerade med bl.a. träd och blommor gjorda av tyg. Förutom bakgrunderna användes också olika sorters mjukisdjur som rekvisita och skådespelarna ackompanjerade med levande musik och sång som passade ihop med de olika årstiderna.

Pjäsens handling var lätt att förstå och publiken följde koncentrerat med i fröets alla stadier. På grund av att det inte fanns någon dialog i föreställningen, fungerade rekvisitan, musiken och några få röster och ord utan meningar som de huvudsakliga berättandeverktygen för skådespelarna. Det verkade inte vara ett problem för barnen, och det bara visar att man inte alltid behöver egentliga ord för att förmedla ett budskap.

Det var som sagt den sista Kulturkaramellen för året 2019, och vi ser fram emot ett nytt år med lika
roliga och mångsidiga evenemang. Luckan i Åbo vill därmed önska alla en riktigt god jul och ett gott
nytt år!

Riku Tuominen / Luckan Åbo