fbpx

Glad Svenska veckan

Publicerat den Kategoriserat som Blogg

I Åbo tjuvstartade vi Svenska veckan med ett ”jippo” i köpcentret Hansa lördagen den 4 november. Programmet bestod av ledda diskussioner, livemusik och utdelning av Svenska veckan-material samt lördagens ÅU. Som speaker under evenemanget hade vi Språkambassadörernas verksamhetsledare Jaan Siitonen, som intervjuade Åbopolitiker om hur de upplever svenska språket i vardagen och hur de ser på svenska språkets ställning i staden i allmänhet.

Diskussionerna gick hand i hand med arbetsgruppens tema ”Den levande tvåspråkigheten i Åbo” eller ”Elävää kaksikielisyyttä Åbossa”, som vi lekfullt kallat det i vår marknadsföring. Musikern Lotta Svartsjö uppträdde mellan varven med duolåtar, vilket gjorde evenemanget stämningsfullt och mysigt!
På måndagen ordnades den traditionella Svenska dagen-festen i Sigynsalen på kvällen. Festprogrammet bestod av en mångsidig blandning av tal och underhållning. Åbo Svenska Teaters kommunikatör Maria Olin höll i trådarna och agerade konferencier under festen.

Mattias Björkas och Tina Kärkinen från Vasas flora och fauna stod för musiken och cirkuslinjens studerande från Åbo konstakademi uppträdde med lindans och luftakrobatik. Årets festtal hölls av forskaren Linda Mannila och Åbo stads protokollchef Mika Akkanen framförde stadens hälsning på festen. Sammanfattningsvis blev det än en gång en lyckad Svenska dagen-fest i Åbo!

I skrivande stund fortsätter veckans program med bl.a. bok- och språkbadstips på Åbo huvudbibliotek och Arbis sång- och musikkursers gemensamma, traditionella Aftonkonsert i Svenska veckan. På Luckan har vi bl.a. ordnat juridisk rådgivning på tisdagen och kaffestunden ”Drick kaffe på svenska” på onsdagen i samband med Luckans veckovisa språkbadskaffeträffar. Vi vill härmed önska alla en riktigt glad Svenska veckan!

Med vänliga hälsningar,

Riku Tuominen Luckan Åbo
Publicerat den
Kategoriserat som Blogg