fbpx

Att hjälpa ungdomar motiverar Kattis i jobbet

Publicerat den Kategoriserat som Blogg

Katharina Koschinski jobbar som ungdomsinformatör på Unginfo i Luckan Kyrkslätt och till hennes uppgifter hör bland annat att göra skolbesök. Kyrkslätt Nyheter fick följa med under ett besök i en nionde klass i Winellska skolan.

Det är måndag eftermiddag då vi kliver in i klassrummet där Katharina Koschinski ska hålla en workshop om nätrespekt. Det är ganska stökigt i klassen och läraren får be eleverna att lägga undan sina mobiltelefoner och lyssna på gästföreläsaren.
Koschinski börjar med att berätta vad dagens workshop kommer att handla om, det vill säga hur eleverna själva kan ta ansvar för att skapa ett respektfullt klimat på nätet. Sedan delar hon in klassen i mindre grupper och ber eleverna fundera på positiva saker med internet och sociala medier.
Efter en stunds diskussion får grupperna presentera sina svar för de andra, de har kommit på många bra saker; information, underhållning, shopping, nyheter och att hålla kontakt med vänner och släkt. Till följande får eleverna fundera på negativa aspekter av internet och sociala medier och kommer fram till att det nog också finns mycket risker, bland annat nätmobbning.

Koschinski berättar att det gjorts en undersökning där det kom fram att över hälften av eleverna i skolor i Norden har utsatts för nätmobbning. Hon understryker hur viktigt det är att inte bli ensam om något sådant händer.

– Man ska genast vända sig till en trygg vuxen för att få hjälp och stöd, säger Koschinski.

Unginfo på nätet också

Hon berättar också om de tjänster som finns för ungdomar via Unginfo på nätet; Ärligt talat är en anonym stödchatt där unga kan diskutera med en psykolog och andra sakkunniga fem dagar i veckan.

– Våga Fråga! är däremot en digital frågelåda där unga får ställa frågor anonymt till sakkunniga och där kan ni också gå in och läsa andras frågor som de fått svar på.

Att få hjälp lokalt går också poängterar Koschinski. Ungdomarna kan boka tid för vägledning, endera på plats i Luckan eller via telefon eller e-post direkt till Koschinski.

– Med mig kan ni prata om fritid, ekonomi, arbetssökning eller boende, listan hon upp och många unga lyssnar med intresse. Workshopen fortsätter med diskussioner blandat med fakta. Till sist får eleverna fylla i en utvärderingsblankett på telefonerna.

– Det är jätteviktigt att få veta vad eleverna tycker, så att vi kan utveckla tjänsterna enligt deras önskemål, säger Koschinski.

Hon berättar att hon ofta får fin respons just för nätrespekt workshopen, eleverna tycker att det är ett viktigt ämne.

Fint att få hjälpa unga

Koschinski, som jobbat som ungdomsinformatör i Luckan Kyrkslätt sedan januari, berättar att det är de unga som motiverar henne i arbetet och känslan av att varje dag ha gjort sitt bästa för dem.

– Det är många unga som mår dåligt idag och det känns fint att kunna hjälpa dem.

Hon trivs också med att ha ett så varierande arbete, med skolbesök några gånger i veckan och med chat med ungdomar på kvällen. Ibland svarar hon på frågor som kommit in via Våga Fråga! och då håller hon individuella handledningar också. Ibland är hon med på mässor som ordnas för högskole- och universitetsstuderande, även om tjänsterna främst är riktade till elever i högstadiet och på andra stadiet, berättar Koschinski. När jag frågar om vad hon tycker bäst om med sitt jobb lyfter hon fram workshoparna.

– De är väldigt givande eftersom det ofta blir många fina diskussioner där. Det bästa med mitt jobb är mötet med de unga.

Text och bild: Mia Kortelainen

Publicerat den
Kategoriserat som Blogg