fbpx

Helsingfors Pride

Publicerat den Kategoriserat som Blogg

Svenska Hörnan – Helsingfors Pride 2023

  • Torsdag 29.6 – paneldiskussioner
  • Fredag 30.6 – paneldiskussioner och workshops
  • Lördag 1.7 – parad, mingel och folkfest

    Alla program är avgiftsfria.

    Flera av programmen livestreamas på Föreningen Luckans YouTube-kanal (LÄNK).

TORSDAG 29.6.2023

Torsdag 29 juni kl. 09.00-11.00
AgendaPride: All straight panel
Livestreamas på Agendas YouTube-kanal (LÄNK).
Länge har regnbågsfolket suttit i paneler och diskuterat med och inför varandra om vad som är fel och hur samhället borde ändra på sig, så att även köns- och sexuella minoriteter skulle vara fullvärdiga samhällsmedborgare. Under årets Helsingfors Pride riktar Agenda in sig på diskussion med tre allies* i ledande ställning i det finlandssvenska civilsamhället.
Anmäl dig här: www.lyyti.in/agendapride2023

Torsdag 29 juni kl. 17.00-18.00
Paneldiskussion – Var det bättre förr? Dejting då och nu.
Från pissoarer och kaféer till dejtingappar. Vägen från när vi var ”the only gay in the village” till idag när en app berättar för dig med meterprecision var närmaste likasinnad finns har varit kantad med både förakt och förundran. Var står vi nu? 
Pride House, hotel Klaus K, Bulevarden 2-4.

FREDAG 30.6.2023

Fredag den 30 juni kl. 13.00 – 14.00
Paneldiskussion: Queer + Svenskfinland = sant?
Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27 eller via livesändningen

Håller vi på med rainbow washing i Svenskfinland? Kan man vara öppet homosexuell inom idrotten? Vad kan funkisrörelsen lära sig av regnbågsrörelsen och tvärtom? Hur queervänlig är den finlandssvenska skolan? Vad gör de svenskspråkiga förbunden när prideflaggan plockats ner?

Panellister:
🔹 Tarja Krum, Finlands Svenska Idrott
🔹 Vilma Wasström, Finlands Svenska Skolungdomsförbund
🔹 Matilda Hemnell, FDUV
🔹 Lina Bonde, Regnbågsallians
🔹 Moderator: Larrie Griffis, Luckan

Evenemanget livesänds via Luckans YouTube-kanal. Om du inte vill synas på livesändningen, vänligen ta kontakt med arrangören så de kan placera dig så att du inte syns.

Fredag den 30 juni kl. 14.15-15.00
Föreläsning: Från tabu till bildstöd – sexuella rättigheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27 eller via livesändningen

Hur talar man om sexualitet och könets mångfald med dem som kan ha svårt att förstå? Personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism har rätt att kunna förverkliga sin sexualitet på sitt eget vis. Alla har också rätt att få information om sex och sexualitet på ett enkelt och förståeligt sätt. Men hur ska det här göras? Vilka är särdragen inom sexualitet för personer med IF och autism? Vad är SelkoSeks – varför behövs bildstöd?

Föreläsaren Emma Skogman är sexualterapeut och sexualrådgivare med mångårig erfarenhet av arbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. Hon är också engagerad i SelkoSeks – Finlands största bildbank om sexualitet.

Evenemanget livesänds via Luckans YouTube-kanal. Om du inte vill synas på livesändningen, vänligen ta kontakt med arrangören så de kan placera dig så att du inte syns.

Fredag den 30 juni kl. 15.15-16.00
Workshop: Samtycke: Queer & Kink
Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27

Workshoppen behandlar samtycke genom ett queer perspektiv och med BDSM som grund. Genom både information och konkreta övningar har deltagarna möjlighet att bredda sin förståelse och sitt kunnande vad gäller samtycke, lära sig olika sätt att förhandla samt lära sig hur man känner igen och upprätthåller sina gränser.

Workshopen är interaktiv och innehåller både individuella uppgifter, pararbete och diskussion i grupp. Genom att delta förbinder du dig till att följa principerna för ett tryggare utrymme.

Ledare för workshopen är sexualfostrare Malena Holmström som identifierar sig som både queer och kinky.

Fredag den 30 juni kl. 16.15-17.00
Diskussion: Är drag farligt? Om dragqueens och sagotanter
Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27 eller via livesändningen

Vad händer med den pedagogiska synvinkeln då sagor läses av dragqueens? Beaktar vi att dragkultur ser olika ut i olika länder? Vad vill vi uppnå med dragqueens som sagotanter och är sagostunden i så fall rätt forum för att försöka uppnå det?

Deltagare:
🔹 Kim Gustafsson, artist
🔹 Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen
🔹 Larrie Griffis leder diskussionen

Evenemanget livesänds via Luckans YouTube-kanal. Om du inte vill synas på livesändningen, vänligen ta kontakt med arrangören så de kan placera dig så att du inte syns.

Fredag den 30 juni kl. 17.00-19.00
Pride-Mingel
Luckan Helsingfors, Georgsgatan 27

Välkommen och mingla på Luckan Helsingfors fredag kväll! Vi bjuder på ett glas bubbel med tilltugg. Välkommen att träffa likasinnade, knyta nya kontakter och ha inspirerande konversationer.

LÖRDAG 1.7.2023

Tåga med Svenska Hörnan på Prideparaden!

Kom med och tåga i Prideparaden tillsammans med Svenska hörnans olika organisationer. Paraden startar från Senatstorget kl. 12.00. Svenska hörnan samlas kl. 11 vid Senatstorget längst med Alexandersgatan och nära korsningen till Unionsgatan. Den som vill gå med dem ska hålla utkik efter Svenska hörnans strandflaggor.

Vi går mot Brunnsparken tillsammans med tusentals människor med färgglada regnbågsflaggor och utstyrsel. Paraden samlar människor av olika kön, sexuella läggningar och bakgrunder för att fira och stötta det HBTQIA+ samhället. Vi hoppas att du vill gå i paraden med oss och hylla olikheter och allas rätt att vara sig själv. Prideparaden slutar i Brunnsparken med en storslagen parkfest. Kom förbi och säg hej eller stanna för en pratstund vid Svenska hörnans tält!

Pride parkfest

Brunnsparken, Svenska hörnans tält, lördagen 1.7 kl. 14.00.

Alla program är avgiftsfria.

🏳️‍🌈ALLMÄN INFORMATION🏳️‍🌈

Svenska hörnan är ett samarbete mellan finlandssvenska organisationer som arbetar för HBTQIA+ personers rättigheter och består av: Barnavårdsföreningen, Finlands Svenska Idrott, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Folkhälsan, FDUV, SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder, Krisjouren för unga & Volontärverksamheten vid HelsingforsMission, Luckan, Regnbågsallians Svenskfinland och Steg för Steg.

Alla program är avgiftsfria och du behöver inte anmäla dig på förhand.
Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet.

Vi följer principerna för ett säkrare utrymme. Det betyder att vi inte tolererar diskriminering i någon form. Alla ska respekteras och accepteras som de är. Om trakasserier av någon form vittnas eller upplevs, uppmanar vi att det meddelas till arrangören snarast möjligt, så att det 1) avslutas och 2) reds ut.

🏳️‍🌈TILLGÄNGLIGHET PÅ LUCKAN🏳️‍🌈

Vid huvudentrén på Luckan Helsingfors är det två trappsteg som leder upp till dörren. En tillgänglig ingång utan trappsteg finns runt hörnet; från huvudingången går du lite söderut längs Georgsgatan och genom Mercatorgränden som leder till Tuppens torg.
Alla programmen ordnas på första våningen.
I källarvåningen finns fem toaletter varav en är tillgänglig unisextoalett. Dit kommer man med trappor eller hiss.

Mera information om tillgängligheten på Luckan hittas här: https://helsingfors.luckan.fi/utrymmen/

Svenska hörnans medlemsorganisationer:

Barnavårdsföreningen, Finlands Svenska Idrott, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Folkhälsan, FDUV – Intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland), SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder, Krisjouren för unga & Volontärverksamheten vid Helsingfors Mission, Föreningen Luckan, Regnbågsallians Svenskfinland, Steg för Steg. Övriga aktörer som deltar i pride på svenska i år är Tankesmedjan Agenda, Svensk ungdom, SFP och Svenska kvinnoförbundet i Sörnäs.

Publicerat den
Kategoriserat som Blogg