fbpx

Karis är en guldgruva för den arkitekturintresserade

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Luckan Raseborg

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/4″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”23618″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”3/4″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]På bilden några av Luckan Raseborgs volontärer som hjälpte till att guida besökare i Karis och Billnäs under evenemanget Karis Suomen Paris 5.8.2017.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]De flesta som känner till stadsdelen Karis i Raseborg har kanske hört uttrycket ”Karis Nordens Paris”. Givetvis uttalas orden med korta vokaler på äkta Karisdialekt. Uttrycket är rätt gammalt och härstammar från 1960-talet.

Under det gångna året har det uppstått många nya spännande evenemang i Raseborg. Ett av dem är evenemanget Karis Suomen Paris som firades under den första augustilördagen 2017. Då öppnade över femtio privata och offentliga byggnader sina dörrar och välkomnade publiken att titta in. Över tusen besökare bestämde sig för att komma och titta och dagen var en megasuccé. Många av besökarna som anlände till Karis med tåget tidigt den soliga morgonen tackade arrangörerna för evenemanget redan innan det hade börjat. Stämningen var på topp och folk var i rörelse från tidig morgon. Guidade rundvandringar som Karis hembygdsförening ordande startade med tiotals ivriga åhörare utanför gamla stadshuset och evenemangsbussarna for iväg mot Amerikavillorna i Billnäs fullastade.

Evenemanget spred ut sig i centrum av Karis och i Billnäs bruksområde och besökarna kunde välja att promenera till fots och söka sig till de öppna husen med hjälp av evenemangskartan, eller cykla från ställe till ställe eller alternativt ta gratis hop on hop off-evenemangsbussen. Husen som öppnade sina dörrar representerade allt från restaurerade stockvillor från 1800-talet till modernare 1950-talsinteriörer och trävillor från Terijoki som flyttades till orten på 1930-talet för att inhysa järnvägens arbetstagare.

I Karis visade evenemanget bland annat upp den unika fukisarkitekturen. En av de mest populära rutterna under dagen handlade om funktionalismen. De sockerbitsformade vita kuberna sprider ut sig i centrum av Karis och bildar ett helt nätverk av liknande hus i stadsbilden.

I Finland har man främst forskat kring arkitekt Alvar Aalto och den funktionalistiska arkitektur som planerats av arkitekter. En stor del av funkishusen i Finland är trots allt panerade av lokala byggmästare. I Karis upplevde man en funkisboom under 1930-talet, och man var öppna för nya stilar och influenser. Arkitekt Hilding Ekelund, som planerat ett tjugotal byggnader i funkisstil i Karis hade säkert en stor inverkan på byggmästarna i trakten.

En av pärlorna finns mitt i stadskärnan på Centralgatan 64. Alexandra Holmberg lät bygga funkishuset år 1939 på basis av byggmästare Artur Ekelövs ritningar.

Också Bio Pallas som planerades 1937 och uppfördes 1938-39 är ett praktexempel i stadsbilden. Biografen med tillhörande bostäder omfattar 800 kvadratmeter och planerades av byggmästare K.J. Ahlskog.

En av dem som varit med och dokumenterat byggmästarfunkis i Karis och i hela landet är arkitekt Kristiina Mäntynen. Hon har också grundat webbportalen www.kansanfunkis.fi där byggmästarfunkishus runt om i landet finns dokumenterade och utsatta på kartan. I Karis finns ett unikt kluster som omfattar flera tiotal byggnader, motsvarande ca 10 procent av beståndet i hela Finland, enligt Mäntynen.

 

Böcker om funkisarkitekturen och arkitekt Hilding Ekelund

Luckan Raseborg, Luckans nya webbshop och lokala bokhandlare som Karis bok och Papper säljer de populära böckerna som presenterar historiska fakta och bilder av den unika byggmästarfunkisen och Ekelunds arkitektritade byggnader i Karis.

Kim Björklunds och Solveig Erikssons tvåspråkiga verk ”Hilding Ekelund i Karis” gavs ut 2007. Kim Björlunds och Kristiina Mäntynens tvåspråkiga bok ”Funkis i Karis” från år 2016 är ett utmärkt verk för att närmare bekanta sig med funkisarkitekturen i Karis.

Västnyländska kultursamfundet och Luckan Raseborg var medarrangörer under evenemanget Karis Suomen Paris 5.8.2017 och valde att dokumentera evenemanget i samarbete med bloggen Miilos memoarer på ratata. Här kan du läsa Emilia Nybergs hela inlägg med de vackra fotografierna hon tog under dagen.

http://miilo.ratata.fi/blogg/article-47872-419795-karis-huvudstaden-av-sockerbitshus

 

Pamela Andersson

[/vc_column_text][vc_gallery type=”parallax_image_grid” images=”23619,23620,23621,23622,23623,23624″][/vc_column][/vc_row]