fbpx

Det var en vanlig tisdag i april som inte var helt vanlig för femteklassisterna i Sirkkala skola i Åbo. Det blev en dag fylld till bredden med kultur. Först lite bakgrundsfakta. Sydkustens landskapsförbund koordinerade det årliga kultursamarbetet VårKultur och i år var temat Kulturvandring.

Utöver alla kulturvandringar som planerades till Åboland ordnades också en tillsammans med Luckan i Åbo. Konceptet gick under namnet Kulturtur och riktade sig till åk 5, och syftet var att eleverna skulle få bekanta sig med ett urval kulturaktiviter och möjligtvis få upp ögonen för något de inte provat på förut.

Drygt femtio elever traskade runt i Åbo centrum till olika ”stationer” och fick intensivkurser på femton minuter i bland annat dans med Karin Eklund från KDC dansstudio, scouting med Scoutkåren Pojkarna och musik med Åbo School of Rock. De fick också prova på att göra eget läppfett utan tillsatsämnen tillsammans med UngMartha och på ordkonst med Sydkustens ordkonstskola. Dessutom fick de en rundtur på Åbo svenska teater och lärde sig en massa nytt om vad som pågår bakom kulisserna.

Eleverna var helt otroliga! De kastade sig på alla aktiviter med en sådan iver. På femton minuter hade de hunnit plocka åt sig ett instrument och övat in låten Lady in Black av Uriah Heep, och på lika lång tid hade de lärt sig en av Karins hiphop-koreografier. Med facit i hand var det ett mycket lyckat koncept som kunde, eller rentav borde, få en fortsättning.

Och vem vet, kanske det får det.