fbpx

Luckan Borgå håller öppet

Publicerat den Kategoriserat som Blogg

Luckan Borgå håller öppet fastän all annan verksamhet i Kulturhuset Grand fått stänga ner. I motvind stretar vi framåt med våra trogna kunder i fokus. Vi håller öppet och betjänar det fåtal kunder som tittar in. Våren har så här långt gått som i en dimma. Vi lusläser regionförvaltningsverkets anvisningar och försöker anpassa oss så att vi kan fortsätta betjäna och finnas till.
Efter coronaåret 2020 har det blivit allt tydligare hur viktig Luckans lågtröskelverkamhet är. Efter förra våren, då vi var tvungna att stänga ner, fick vi mycket tack av våra kunder då de igen kunde komma in och läsa dagstidningarna eller plocka med sig en bok från bokbytarhyllan. Dessa lågtröskeltjänster är oerhört viktiga för många, speciellt för äldre och ensamma. Det är många som kommer in bara för att kunna prata bort en stund med vår personal, som verkligen gett sig tid för dem.

Tidningarna och internet fylls av rubriker som ropar ut sin oro för barn och unga, för de äldre och ensamma. Ingen vet vilka följder nedstängningen av samhället kommer få på längre sikt. Men med den korta erfarenhet vi har kan åtminstone vi vid Luckan Borgå garantera att kultur och ett vänligt bemötande kommer vara av största vikt när vi kommer ut ur tunneln. Att försöka hålla öppet och erbjuda våra tjänster på ett så säkert sätt som möjligt och genom att följa regionförvaltningsverkets
riktlinjer har ett mervärde, även om det kanske handlar om en handfull kunder.

Luckans uppgift är att vara en mötesplats och vi ska uppfattas som ett tillgängligt rum. Luckan har kunden i fokus och strävar till att betjäna kunderna med deras behov, intressen och säkerhet i fokus. Vidare vill Luckan reagera på förändringar i samhället och finna nya lösningsmodeller. Så här står det i vår gemensamma verksamhetsplan. Och säkert är det något vi alla verkligen fått ta till oss det senaste året.

Här på Luckan Borgå har vi satsat på förutom lågtröskelbemötande även på digitala lösningar. Vi ordnar Liv i LillaLuckan genom regelbundna pysselvideon ledda av vår barnkulturkoordinator Rosanna. Vi har spelat in vårens Kulturcaféer gästade av Fredrik Furu och Mika Fagerudd för att erbjuda aktuellt kultursnack under ledning av Daniela Andersson även då vi inte får ta emot publik. Till och med en utställning har vi bandat in. Den utställningen erbjuder vi nu även andra Luckan så att också ni kan sprida konst till era målgrupper oberoende hur restriktionerna ser ut på er ort. Samtliga digitala satsningar har vi samlat på vår nya YouTube-kanal för att göra kulturen tillgänglig för våra målgrupper.

När vi nu går in i den fjärde månaden av begränsningar och nedstängningar försöker vi hålla humöret uppe och fortsätta fokusera på våra kunder. Att erbjuda dem en pratstund eller vägledning och hjälp i frågor som är aktuella är vårt mål och vår mission. Då vi inte kan fokusera på kulturbiten i den utsträckning vi är vana, lägger vi ner vår tid och energi på informationstjänsterna och
kundbemötandet. Luckan har en betydande roll för lokalsamhället och våra kunder är trogna, så låt oss nu troget betjäna dem även under dessa undantagsförhållanden.

Text och bild
Nadina Vihinen / verksamhetsledare