fbpx

Livet finner en väg

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Kultur, Luckan Helsingfors
Utställning av Cecilia Rosenlew Foto: Larrie Griffis

En sak som är säkert, den pågående pandemin har verkligen tvingat verksamheter att uppfinna nya lösningar på gamla utmaningar. En utmaning är för oss på Luckan, som för så många andra kulturhus, är att skapa utbud som är aktuella och intressanta för besökarna. Eftersom vi inte har en specifik målgrupp utan vänder oss till alla som lever och verkar i Svenskfinland, måste utbudet också anpassas så att så många som möjligt känner igen sig och hittar information eller en kulturyttring som passar dem. Det är inte alltid lätt och ibland försöker man helt enkelt för mycket. Vad som verkligen är utmanande är att skapa verksamheter som passar både för digitala som analoga besökare utan att någon känner sig exkluderad. Detta är bland annat anledningen varför vi ännu har dagstidningar och magasin på svenska trots att det idag är få som nyttjar den tjänsten. Vi har det helt enkelt för att de som ännu tycker om att sitta ner med tidning i pappersformat skall kunna fortsätta göra det hos oss.

Samtidigt som vi var tvungna att bli mer digitaliserade ökade även kraven på en snygg framtoning av de streamade programmen. Konkurrensen växte online och det blev även tydligt att de program som streamas måste vara kortare, ha fler kameravinklar och se mer ut som filmade och producerade av ett filmteam snarare än vår egen personal.

Det senaste året har verkligen satt verksamheterna på prov och nu, när det verkar ljusna i pandemi-tunneln, kan vi lättade konstatera att vi klarade av den extrema anpassning som detta inneburit.

När Luckan har som uppdrag att lyfta fram finlandssvenska kulturyttringar, i synnerhet för aktörer som inte har en egen plattform, försöker vi ständigt hitta möjligheter som kan stötta detta för att erbjuda större synlighet, nationellt liksom internationellt. Därför är vi verkligen glada att nu kunna erbjuda konstutställarna och deras publik inte bara att konstens kan ses digitalt på vår hemsida utan att man även kan ta en virtuell rundtur i våra digitala lokaler.

Önskar er många trevliga konstupplevelser i framtiden.

Larrie Griffis / [email protected]