fbpx

 

LillaLuckan i Borgå.
Foto: Larrie Griffis

Två gånger om året…

…träffas alla Luckan på någon ort i Finland där Luckan verkar. Den här gången var det Borgås tur att bjuda in till möte. Verksamhetsledare för Luckan Borgå,Nadina Vihinen, hade arrangerat allt in i minsta detalj. En informativ rundvandring i det gamla historiska kulturhuset Grand där Luckan verkar, följt av genomgång av året som gått från vare Luckan och varje verksamhet. För flera kan det verka som att Luckan är ett statiskt koncept som fungerar som vilken franchise som helst, vilket inte riktigt är fallet. Grundkonceptet är det samma; att verka på orter där det svenska språket är hotat. Utöver det är skillnaderna diametrala. Olika möjligheter och behov skapar olika verksamheter. En föreställning som drar en liten publik i Helsingfors kan vara fullbokad i Kimmito och behoven av handledningar, både för nyfinländare som för ungdomar, är olika från ort till ort. Skillnaderna är påtagliga vilket gör att dessa möten är så viktiga. Dessutom, måste jag tillstå, är Luckangänget ett makalöst kompetent gäng. Planeringen är minutiös, ansökningar, uppföljning och utvärdering, statistikinsamling och verksamhetsutvecklingen är planerat och utförs in i minsta detalj och samarbetet mellan alla Luckan i landet är respektfullt och väletablerat.

Under eftermiddagen fick vi en verkstad ledd av Anne Ahlefeldt, projektledare för  projektet På samma linje. Under verkstaden fick vi arbeta i grupp med frågeställningar hur, vad och för vem Luckan är i framtiden. En intensiv diskussion med många bra kommentarer och mycket skratt fick avsluta dag ett.

Under kvällen fick vi en guidad tur runt i gamla Borgå och sedan en middag på Restaurang Salt. Mätta och belåtna vandrade vi till hotellet för en god natts sömn innan dag två.

Under två dagar har vi nu hunnit diskutera Integrationens nya och nygamla projekt som Dörren och Cirkeln. Barnkulturen som idag finns på mer eller mindre alla Luckan i ladet upptog hela förmiddagen med intensiva diskussioner om framtid och samarbeten inom Luckan-familjen. Våra nya digitala tjänster som vi snart kommer att presentera med pompa och ståt informerades om och slutligen var det dags att planera de kommande kulturevenemangen för vuxenkulturen.

Intensivt, god mat, hjärtliga möten, idog planering och noggrann utvärderingen fick konkretisera dagarna.
Det är ett skönt gäng att höra till och åter igen slås jag av all den möjlighet som finns inom gruppen.
Som en kollega sa ”Vi gör faktiskt det omöjliga möjligt…”

Tack alla för den här gången och på återseende.

Larrie Griffis / kultur- och centeransvarig
[email protected]