fbpx

Luckan träffades i Lahtis

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Blogg, Luckan Åbo, Luckan Borgå, Luckan Helsingfors, Luckan Karleby, Luckan Kimitoön, Luckan Kyrkslätt, Luckan Lahtis, Luckan Raseborg, Luckan Sydösterbotten, Luckan Tammerfors, Luckan Uleåborg

Årligen i september träffas alla Luckan i landet för stormöte. I år ägde mötet rum i Lahtis som haft en Luckan sedan hösten 2020. Under två dagar diskuterades möjligheter, synergier och utvecklingsarbete bland Luckans verksamhetsledare och representanter. Idag finns 11 Luckan runt om i Svenskfinland och på språköar.

Byggnader var Luckan och den svenskspråkiga skolan i Lahtis är
Besök i Luckan och den svenska skolan i Lahtis

Peter Sundholm, verksamhetsledare för Luckan Lahtis, stod värd för dagarna och visade Luckannätverket runt i Svenska gården där Luckan och den svenskspråkiga skolan i Lahtis finns. Med blicken framåt mot ett öppnare samhälle planerades gemensamma satsningar av olika slag. Luckannätverket höll möte om bland annat barnkulturen och även Svenska veckan tillsammans med Maria Larma från Folktinget. Därtill gav gästtalare och intressanta möten nya insikter om Lahtis och det svenska på språköar.

Föreläsningssal
Karin Ihalainen håller presentation för Luckannätverket
En staty och Luckannätverkets representanter i gruppbild
Verksamhetsledare och representanter från Luckannätverket
Guiden och två lyssnare står vid en staty
Guidad stadsvandring med Niko Niemi

Gästtalare Karin Ihalainen, projektledare för Kommunförbundets språköprojekt, inspirerade Luckan i att arbeta vidare för det svenska. Hon berättade att närmare 2500 barn tar del av svenska utbildning på språköarna idag och att språköarna utgör nästan ⅓ av de svensk- och tvåspråkiga orterna i Finland. Karin var glad över att Luckan idag finns i Lahtis och betonade att svenskspråkig kultur och fritid runt om skolan som viktigt. Luckannätverket träffade även Lahtis fullmäktigeordförande Sirkku Hilden som presenterade Lahtis utbud av tjänster och aktiviteter på svenska. Diskussionerna berörde vikten av kulturstärkande satsningar för det svenska i Lahtis. En givande guidning i Lahtis arrangerades även under stormötesdagarna med guiden Niko Niemi.

Stort tack Luckan Lahtis och Peter Sundholm!

Samtal vid kaffebordet
Sirkku Hilden och Peter Sundholm

Inlägget är skrivet av Elin Sundell, [email protected]