fbpx

Härligt mingel på kvällen arrangerat av Svenska Finlands Folkting.

Spännande i dagarna två!
SuomiAreena, den finska versionen av Almedalsveckan, har startat.

De flest har redan startat semestern men några av oss är ännu kvar på jobb några dagar till. Som intressebevakare för det svenska i Finland är det en självklarhet att Luckan hoppar på tåget och åker upp till vackra Björneborg. Utöver SuomiAreena är Björneborg en intressant stad; trevliga människor överallt och jag upplever en vänlighet som jag inte finner på många andra ställen, varken i Finland som Sverige. Kanske jag bara har tur men jag misstänker att det faktiskt ligger en självklar trevlig öppenhet i invånarnas mentalitet.

Jag hann precis till paneldebatten på Stadshusets bakgård. Maria Wetterstrand, vd vid Miltton Purpose, diskuterade tillsammans med riksdagsledamoten Anders Adlercreutz och Erik Bonsdorff, professor i marinbiologi. En debatt kring ämnetVilka åtgärder behövs för en mera hållbar framtid?”. Sommarvärmen, som slagit till över hela Norden, spred 33 varma grader över staden och underströk temat om klimatpåverkan, kommenterade en av panelisterna. Diskussionen kretsade till mesta del kring Östersjön som förenande länk mellan Sverige och Finland. Wetterstrand belyste att inte ett enda land som medverkar i programmet Baltic Sea Action Plan, vilket initierades av EU 2007, har fullföljt sina åtaganden. Moderatorn frågar retoriskt varför det skall vara så svårt att få till stånd ändringar som värnar om miljön på ett långsiktigt sätt och diskussionen fortsätter gällande övergödningen med algblomning som följd av hög temperatur. ”Läget är katastrofalt”.  under stryker Adlercreutz om årets värmebölja och fortsätter ”Det här är det värsta jag varit med om.” Många i publiken nickade instämmande samtidigt som solfjädrarna vajade i händerna hos både kvinnor och män.
”Kom ihåg att dricka mycket vatten” uppmanade Markus Österlund från Svenska Finlands Folkting och delade ut efterlängtade flaskor till besökarna.

Efter debatten tog jag väskan över till Lokkiscenen och fick höra Amanda Ginsburg framföra låtar från sitt kritikerrosade debutalbum ”Jag har funderat på en sak”. Svenska Finlands Folkting har, återigen, gjort ett gediget och mycket intressant program.

Torsdagen började med en intressant paneldiskussion med temat ”Norden en del av Europa – mot Europaval i vår”.
Debatten öppnades av Matilda af Hällström, Nordiska rådets rådgivare i Bryssel. Panelen bestod av Heidi Hautala, europarlamentariker (gr.), Antton Rönnholm, partisekreterare (sd.), Tuomas Tikkanen, ordförande (Unga Européer) samt Finlands före detta stadsminister, Matti Vanhanen, riksdagsledamot (cent.)

Flera trender syns över hela Europa och panelisterna funderade över hur ett valet 2019 kommer att se ut i realiteten, i synnerhet gällande ungdomsfrågor. Flera i panelen kommenterade över det senaste valet i USA och om detta påverkat och i så fall kan fortsätta påverka EU och dess ekonomi. ”Kommer vi att se en stor svängning inom det politiska” undrade en vilket gav flera synpunkter från de övriga. Måste erkänna att det börjar kännas lite urvattnat hur många fortfarande använder president Trump som ett argument för all världens ondska. Det är fokuslöst och erbjuder dessvärre inte någon lösning. Därför var det välkomnande att höra många positiva funderingar kring och om EU och dess fortlevnad och utveckling snarare än fingerpekande åt annat håll. Samarbeten, arbetsmöjligheter och utveckling diskuterades liksom vad det är som förenar och stereotyperar oss, som Allsång på Skansen och Strömsö.

Nu en liten paus och sedan följer debatten ”Två sidor av skolsvenskan / Kouluruotsin kahdet kasvot” arrangerat av Nätverket Svenska nu och Svenska litteratursällskapet i Finland. De medverkande är Siv Björklund, Taina Saarinen, Matias Valoaho och Jessica Santala och allt modereras av Kaj Kunnas.

Efter programmet är det dags för Luckan att tack för den här gången och sätta sig i tåget tillbaka hem till Helsingfors.
Vi ser redan fram emot nästa år i Björneborg.

Larrie Griffis / centeransvarig på vid Luckan i Helsingfors