fbpx

Halloj!

stadshuset_SVENSKA_DAGEN_2015_Sandra_EstalnderJag heter Sandra, jag är 15 år och jag är från Ekenäs (va, men pendlar du från Ekenäs varje dag!?) Jag tänker berätta om mina 5 dagar som praoelev här på Luckan i Helsingfors ganska så snabbt. Skulle finnas mycket att berätta om.

På måndag när jag kom hit visste jag inte hur jag skulle komma in. Bra början, tänkte jag. Första gången jag knackade och ryckte i dörren hörde ingen. Gick lite uppför Georgsgatan. Gick ner igen. Knackade och ryckte i dörren, igen. Denna gång hörde Kalle mig. Han kom och öppnade och presenterade sig själv. Fick en snabb rundtur och blev presenterad för alla som var på plats. Sen fick jag vara med på två möten. Fattade ingenting, men det var kul att bara sitta där och följa med. Alla hade MacBook:ar! Blev avundsjuk.

Sen gick vi på lunch. På eftermiddagen hjälpte jag till att ställa i ordning på Verandan. Verandan är ett kulturlabb där det ordnas alla möjliga saker. Man kan också hyra Verandan för egna program.

På tisdag morgon fick jag vara med på en Busklubb med Larrie med en förskolegrupp på LillaLuckan. En Busklubb är en konst-och kulturverkstad där man använder rörelser och ljud och sin fantasi i lekar och övningar. En lek var t.ex att alla barnen skulle gå bakom Larrie i ett led så att det bildades geometriska figurer, som en rektangel. Barnen hade massor med energi! Man blev glad bara av att se på dem, det var jätteroligt.

Kl 12 fick jag hjälpa till på ett Färgbad med bildkonstläraren och barnboksillustratören Filippa Hella. Verkstaden var för under ettåriga bebisar, också detta på LillaLuckan. Bebisarna med sina föräldrar fick sitta runt samma, jättestora papper. Sen gick Filippa runt och hällde olika ätbara saker, som t.ex lingon, framför barnen, som barnen sedan fick gå i, känna på och måla med. Alla helt jättesöta.

Onsdag. På morgonen fick jag hjälpa till att ställa i ordning ett babykafé med Johanna Metsämäki på LillaLuckan. Fick vara med på själva caféet också. Alla supersöta här också. Efteråt hjälpte jag till att städa undan.

På kvällen fick jag gå på föreställningen Shirley Valentine med Nina Hukkinen från Svenska Teatern tillsammans med min farmor, som jag bor hos under denna vecka (hon bor i Munksnäs, så jag pendlar alltså inte från Ekenäs varje dag). Pjäsen handlade om en medelålders hemmafru som är trött på livet, så jag kunde ju inte relatera till så mycket. Tyckte den var underhållande ändå. Det gjorde min farmor också.

Imorgon är det fredag, först filmvisningar och sedan går jag på Svenska dagen-mottagning på Stadshuset, och sen far jag hem.

Det är jättetråkigt! Tycker att allt som jag fått göra hittills varit kul, allt från att leka med bebisar till att rouda stolar. Alla är också helt supersnälla och trevliga. Skulle gärna komma hit igen, any time.

 

/ Sandra Estlander, 5.11.2015