fbpx

Stafettkarnevalen 2017, dag ett

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Blogg, Luckan Helsingfors, UngInfo
Vad är respekt för dig?

Stafettkarnevalen
1960 deltog Carl-Olaf Homén i Penn Relays stafettkarneval i Philadelphia vilken också är den största i världen. Han blev så tagen av stämningen och hur suveränt allt arrangerats att han året därpå, då i egenskap av ordförande för Svenska Finlands Skolidrottsförbund, startade det som idag kommit att bli en institution i Finland. I 56 år har finlandssvenska ungdomar från hela Finland samlats för att umgås och idrotta.

Flera kollegor berättade med värme i blicken om deras egna minnen från karnevalen. Den där flirten från förra året. Skulle han komma i år igen. Spänningen i tävlandet och gemenskapen som enar. Övernattningarna långt hemifrån tillsammans med skolkompisar och nya kompisar.

Stafettkarnevalen är den största av sitt slag i Europa och i år var det Alberga som fick agera värd. Vanligtvis brukar karnevalen, med några få undantag,  hållas på Olympiastadion i Helsingfors.

 

 

Och så hände det vi alla hoppats på i månader. Samtidigt som elever från hela Finland tågade in på arenaområdet bestämde sig vintern för att äntligen ge upp och ge stafettpinnen över till sommaren. Våren fick inte vara med på banan i år utan agerade hejarklack när solen sken över alla deltagarna. Och vilken stämning. Föreningar och organisationer samsades om utrymmet i tältparken och samarbetet var toppen. Marthaförbundet lagade mat så att det stod härliga till, Folkhälsan hade en chilla-avdelning, Radio X-trem spelade och roade och Lärarförbundet bjöd på massage och kaffe med dopp. Där fanns även vi från Luckan för femte året i rad. På läktarna satt hejjarklackarna, föräldrar, klasskamrater och kompisar och vrålade hejjarramsor så att taket lyfte sig. När vi tog ett varv för att känna in stämningen träffade vi på flera rektorer som stöttade sina elever. Bland annat träffade vi rektor Agneta Torsell från Lagstad med halva lärarkåren fanns på plats och peppade sina elever när de sprang med uppmuntrande rop och applåder.

I Luckans tält fick deltagarna välja mellan olika påståenden som gällde RESPEKT. De fick ett svart klistermärke att placera på det påståendet de ansåg passade in just där och då. När de hade gjort sin uppgift fick de ett RESPEKT-armband och det var glädjande att se hur flera av årets deltagare, dagen till ära, hade på sig sitt armband från fjolåret. Några kallade sig för samlare. Härligt när ungdomar samlar på Luckan. Det bådar gott!

Alla har lika rätt till värdighet!

De fem påstående som satt uppe första dagen var:

  • Det är viktigt att lyssna
  • Alla är lika värda
  • Alla får vara med
  • Jag hejjar på alla
  • Alla kan lära av varandra

Överlägset fick påståendet Alla är lika värda flest med 597 prickar. De som inte ville rösta på något av påståendena utan ansåg att alla var likvärdiga satte helt sonika sin prick på RESPEKT-skylten. Fiffiga elever!

Sammanlagt deltog hela 866 barn och ungdomar i Luckans evenemang bara under dag ett. Och med ett regnbågskimrande armband från Luckan gick de runt bland nya, gamla och blivande vänner och deltog i ett fantastiskt evenemang. Vi hoppas att Stafettkarnevalen får just så mycket uppmärksamhet som den faktiskt förtjänar.

Häng med fortsättningen i Stafettkarnevalen 2017, dag två här på bloggen.

Här hittar ni en fin film av karnevalen som HBL lagt upp.
https://www.youtube.com/watch?v=m2QTYRPo2cs
Här finns en massa intressant info på Stafettkarnevalens Facebooksida.

Allt gott

Larrie