fbpx

Jessica Lerche
Härligt intressanta dagar i vackra Stockholm med många besök och presentationer, och solen skiner och idéerna flödar.
Redan i planet till Stockholm träffar jag mångsysslaren Niklas Rosström som berättar att han är primusmotor för ett stort jippo i Kungsträdgården där man profilerar Finland 100 i Sverige tillsammans med företag, föreningar och kulturaktörer i form av mingel, program och en ”jättemässa”. Den som skyndar sig hinner ännu med!

På förmiddagen besök till Södermalm och FRIS, finlandssvenskarna riksförbund i Sverige, där föreningen rustar sig för när finlandssvenskarna i landet får officiell minoritetsstatus och arbetar hårt för intressebevakning av stort och smått. Med 263 röster för och 43 mot röstade riksdagen den 5 maj för att regeringen ska utreda om finlandssvenskarna ska få officiell minoritetsstatus i Sverige. Vi är överens att vi behöver utöka vårt samarbete, det skall bli skoj!  Tack Inger, Erika och Frida för ett givande besök.

På eftermiddagen gjordes besök till Finlands ambassad där Kjell Skoglund, vd för Finsk–Svenska handelskammaren, berättar att den vitala handelskammaren har fyllt 80 år och att verksamheten blomstrar med massor av aktiviteter, intressanta program och föreläsningar, och många nya medlemmar, Grattis!  Han säger att intresset för Sverige aldrig varit större och att det finns ett stort intresse från de finska företagen att hitta tillväxt i Sverige.

Tillsist en givande träff med vd Tommy Inkilä från startupföretaget Sinneworks, som tycker att vi i Svenskfinland har tendens att snacka lite väl mycket om samarbete men att för lite händer rent konkret.  Han är otålig, när får vi nu Luckan till Stockholm, när kan vi börja samarbeta. Han understryker att genom att samarbete Sinneworks och Luckan kan vi tillsammans hjälpa nordbor i transit mellan Stockholm och Helsingfors vad gäller arbete, studieplats, fritidssysselsättningar och nätverk och att acklimatisera sig i att hitta rätt i sin nya miljön i Finland och Sverige.  All denna service från en och samma lucka, i Helsingfors och Stockholm.  Intressant och omnipotent, och helt rätt!
Visst är det härligt med det nordiska samarbetet!

/ Jessica Lerche