fbpx

Temakväll om barn och ungas ensamhet

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Blogg, Luckan Helsingfors, UngInfo

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][heading]Temakväll om barn och ungas ensamhet[/heading][vc_column_text]Torsdagen den fjärde november deltog representanter från Barnkulturen samt UngInfo/De Ungas Akademi i en temakväll om barn och ungas ensamhet. Temakvällen ordnades inom ramen för projektet Gröna Ängars ö på Unga teatern och var en del av det officiella Svenska veckan-programmet i Esbo. Evenemanget inleddes med föreställningen Mio min Mio regisserad av Paul Olin. Föreställningen var en fin skildring av Astrid Lindgrens kända berättelse om pojken Bo-Villhelm Olsson som längtar efter att känna tillhörighet och omtanke.

Efter föreställningen var det dags för diskussion där personer som arbetar med barn och unga deltog. Det som bland annat diskuterades var vad som händer när barn och unga känner sig ensamma, hur professionella kan finnas till som stöd för dem samt förebyggande arbetet mot ensamhet. Under diskussionen presenterades även verksamhetsmodellen Fatta mej! (Tajua mut!), som är ett datasystem utvecklat av Esbo stad som finns till för att i god tid hitta barn och unga med potentiella problem.

En viktig poäng i diskussionen var att det finns olika sorters ensamhet. Det finns en ensamhet där en person är tydligt utanför och inte har någon att leka med på skolgården. Men det finns också en typ av ensamhet som kan upplevas även om vänner är närvarande, även om det finns personer i närheten som ställer upp för en. Den ensamheten är inte lika synlig men skall ändå ta på lika stort allvar. Tack Unga teatern för en intressant och tankeväckande temakväll!

Johanna Östling
Praktikant på De Ungas Akademi/Unginfo[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]