fbpx

Vem avgör vad som är konst?

Publicerat den Kategoriserat som Blogg

Svaret är kort, det gör betraktaren.

Så från Luckans håll har vi valt att även lyfta fram konstformer som annars kanske inte får samma synlighet eller för den delen, samma respekt den förtjänar.

I åratal har vi sett folk i allmänhet och kvinnor i synnerhet måla på porslin. Tingestar som delats ut vid julaftnar och bemärkelser och som sällan fått ett erkännande som konst. Därför valde vi att hålla en fönsterutställning med just handmålat porslin för att belysa vardagskonst av mycket begåvade amatörer.

Nu är det dags för en ny utställning; handmålade miniatyrer, egenskapade diorama och världar dit bara den insatte har tillträde.

Fönsterutställningen kan ses fram till slutet av juni 2024 i Mercatorgränden, gången mellan Georgsgatan och Tuppens Torg.

I en värld av äventyr och fantasi, där drakar svävar över glittrande berg och hjältar utforskar mystiska skogar, har en passion för skapande vuxit fram bland ungdomar. Dessa entusiastiska individer fördjupar sig i skapandet av miniatyrer för Dungeons and Dragons-spel, där varje penseldrag ger liv åt deras egna fantasivärldar.

Med små penslar och stor kreativitet tar dessa unga konstnärer sig an att måla och skulptera detaljerade miniatyrfigurer. Varje miniatyr blir ett konstverk i sig, en kärleksfullt skapad representation av de hjältar och skurkar som deras Dungeons and Dragons-äventyr tar dem igenom. Från de små ögonblicken av spänning när tärningarna rullar till de episka striderna som utspelar sig på spelbrädet – varje miniatyr bär med sig berättelsen om ett äventyr.
Dessa unga konstnärer delar inte bara sina färdigheter utan också sin entusiasm.

Genom gemenskap och delning av sina skapelser inspirerar de varandra att utforska nya tekniker och utmana sina egna gränser. Miniatyrkonsten blir därför inte bara en del av deras Dungeons and Dragons-upplevelse utan också en plattform för vänskap och kreativ utveckling, både personlig som konstnärlig.

Konstnären bakom utställningen är Björn Fast. Bilden är skapad genom AI-programmet BING: Chat with AI & GPT-4 från en idé av Mikael Fast.

Larrie Griffis / producent

Publicerat den
Kategoriserat som Blogg