fbpx

Barnen i trollskogen förtrollade sin publik

Publicerat den Kategoriserat som Barnkultur, Blogg
Foto: Jenny Paajes

När en ny barnmusikalgrupp skulle ta form i Kyrkslätt som ett samarbete mellan medborgarinstitutet och Luckan Kyrkslätt kunde knappast någon förutspå hur stort intresse för drama det fanns bland ortens svenskspråkiga barn, inte heller hur bra dessa barn skulle visa sig vara på scenen i den första barnmusikalen på evigheter i Kyrkslätt – på svenska. Barnkultur är ingen struntsak att ta lätt på, utan en mycket allvarlig lek när den är som bäst. Lika mycket arbete och lika mycket engagemang ligger bakom en barnpjäs som en dito för vuxna. Musikalen Pytte Liten i Trollskogen är en musikal uttryckligen för barn och med barn. Så står det skrivet i programbladet. Lite är det nog för vuxna också. För i den fullsatta teatersalongen i Masalan nuorisoteatteri består över hälften av publiken av just vuxna som skrattar, njuter och lever sig in lika gott som den yngre publiken.

Och vad får vi då se? Pytte Liten i Trollskogen kan definieras som en minimusikal på ungefär fyrtio minuter där handlingen förs framåt med hjälp av sång och dans. Manuset samt de flesta av sångerna är skrivna av Katarina Gren och Birger Nilsson. Publiken får följa med till trollskogen där vi träffar Pytte Liten från Pytteliten-planeten som landar i trollskogen med sin raket. Han blir mobbad av trollen eftersom han inte har någon svans. – Stick härifrån, annars gör vi pyttepanna av dig, uppmanar de uppstudsiga trollen Pytte, varpå han beger sig ut på en vandring i skogen för att hitta någon som kan hjälpa honom att reparera raketen. Det visar sig mycket snart att skogen kryllar av spännande varelser så som häxor, drakar, lyktgubbar och ugglor, ja till och med en läkare! Eftersom Pytte är en mycket snäll gosse som dessutom har fiffiga och användbara förnödenheter i sin ryggsäck får han snart många vänner bland skogens små kryp. Hans nya vänner ser i sin tur till att fixa hans raket så han kan åka hem igen. Men när det sedan kommer till kritan har Pytte ingen lust att åka hem från denna skojiga plats, så han stannar en stund till – till alla hans nya vänners stora glädje.

Pytte Liten i trollskogen är en historia om olikhet och hjälpsamhet. Den handlar om att våga för att vinna. Och teatergruppen, som för övrigt ännu saknar ett slagkraftigt namn, gör det med den äran.

Julgranar och kottar Till att börja med måste dekoren få ett omnämnande. Det verkar som om varje deltagares familj grävt fram sin gröna plastjulgran för att skapa en trovärdig skog på scenen, vilket i sanning lyckats. Därtill har man grävt fram stubbar, kottar, bänkar, mattor, gröna tyger, en kittel för trollsoppan och så gosedjur i form av igelkottar, kaniner, ekkorrar och björnar. Grodor, ormar och låtsasmorötter som hamnar i kitteln skapar också förtjusning bland barnaskaran i publiken. När pjäsen väl börjar och Pytte, spelad av Hampus Koskelo, kommer in på scenen med sin blinkande raket är det inte bara barnen som är hänförda. Raketen är mycket skickligt gjord, liksom den ambulans som senare ska köras in av läkaren, spelad av Filippa Johansson. Att alla detaljer sitter som de ska gör att de duktiga skådesspelarprestationerna också kommer till sin rätt och tillsammans bildar de en storsint helhet. Även koreografin har gruppen hunnit satsa på, inte minst i den humoristiska låten om häxan Tilda Bäck, då Häxan (Ida Annusver) med sin humoristiskt stora rumpa och lillhäxan (Anniina Kaila) flyger omkring med sina kvastar i salongen.

Vacker sång Att barnen i gruppen är sångstarka är viktigt för den här produktionen. Många vackra solon sjungs, bland annat av flickan i skogen, Knyttet, spelad av Stella Strandberg. Även Linn Belfrage, Emma Pelli och Alexandra Hellenius strålar i låten Sov sött lilla trollbarn. Edvard Griegs Trolledans, här med text av Nilsson, är medryckande och sjungs uttrycksfullt och med höga röster av barnen liksom även Vi ska koka trollesoppa. Barnen ackompanjeras förtjänstfullt av musikinstitutets pianist Titta Kajala och på gitarr av Helena Björk. Björk som här debuterar som regissör har förutom god hand med barnen och får dem att ge sitt allt i sångnumren även ett öga för scenkonsten, vad gäller allt från att tala tydligt, se på publiken, inte tala skriftspråk och att ta scenen i sin besittning. Även känslor och humor har Björk lyckats gräva fram hos barnen, som verkligen tar ut svängarna. De riktigt njuter av att få spexa på scenen, vara fräcka, roliga, rädda och ensamma, men också glada och spralliga. Synd är att uppsättningen endast visades i två föreställningar. Fler hade nog haft glädje av att se Pytte Liten i Trollskogen. Trösterikt är dock att teatergruppen kan få en fortsättning våren 2020 och de femton platserna är redan bokade. Uppenbart är att det finns intresse för drama bland barnen i Kyrkslätt och så länge som det finns en duktig ledare för grupper av den här typen finns det möjlighet att också satsa på scenkonst på svenska i Kyrkslätt.

Jenny Paajes / Verksamhetsledare vid Luckan Kyrkslätt Kuvateksti ensamblen: Ensamblen i Pytte Liten i Trollskogen består av femton duktiga skådespelare och sångare fr.v. Linn Belfrage, Isabella Joutsenlahti, Sofia Korander, Alexandra Hellenius, Maximilian Rahikka, Stella Strandberg (lite skymd), Erin Belfrage, Emma Pelli, Hampus Koskelo, Filippa Johansson, Malou Nordling, Ida Annusver, Mirella Östman, Anniina Kaila och Ida Lintukangas.