fbpx

Det var fint att få besök av Hoe Wee Meng, direktör vid Singapores integrationsministerium, och höra om deras kulturer och nation. Hur de arbetar med integration mellan folkgrupper i ett ungt land.
Och det är ännu finare att de visar intresse under sitt statsbesök för de finlandssvenska gräsrötterna. Och läst på och vill lära sig mer om den finlandssvenska minoriteten. Tack för ett gott besök.

Den unga önationen Singapore vid Malackahalvöns sydspets är på många sätt lik Finland. På andra sätt, helt annorlunda. Glöm landytan. Självständig i medlet av sextiotalet, några kilometer norr om ekvatorn. Invånarantalet kring 5,6 miljoner. Högt upp i Pisa, samma BNP per capita som Finland. Eller nästan, de är lite rikare än finländare. Och just som finländarna har de minst en militärt mycket mäktig granne att förhålla sig till.

Sen har de många kulturer, språk och minoriteter. Eller är de det? Är de inte alla singaporianer, som vi är finländare? Eller tar det, som för oss längre tid, innan vi är det? Informationssidor säger att befolkningen består av kineser, (ca 73%), malajer (ursprungsbefolk. ca 13%), etniska indier (ca 7%) och sedan tamiler, araber, judar, thailändare, japaner, européer, några få med nordiskt ursprung och förstås den eurasiska singaporeanska minoritetsbefolkningen. Den senare är en läsvärd sak för var finlandssvensk.