fbpx

Luckan Helsingfors på Åbo-dagen i Stockholm

Publicerat den Kategoriserat som Blogg, Kultur, Luckan Åbo
Teija Raninen, Caroline Ortmark och Anni Wessman

Luckan är på plats i Stockholm för att medverka under Åbodagen; en dag om samverkan och utvecklingsmöjligheter för de båda städerna.

”Vår styrka är att vi i Skandinavien har byggt upp samhällen som många andra länder tittar på och önskar efterlikna. Det gör mig stolt!” lät inledningstalet till publikens jakande applåder.
Efter lätt mingel och kaffe var det dags att dela upp oss i de olika grupperna vi anmält oss till. Jag skulle till filmgruppen.

Finska skådespelaren Samuli Vauramo

Teija Raninen, Filcommissionerpresenterade West Finland Film Commission (WFFC) och det stora arbete de gör inom finsk filmindustri. Raninen arbetar målmedvetet och idogt och har just tagit emot årets ”Turism-Oskar” för sitt arbete. Priset ges årligen för en betydande insats för turismen i Egentliga Finland, och i år är var det för ett långsiktigt och målmedvetet arbete som belönades. Åbo har vuxit fram till att bli en betydande stad för filmproduktion, mycket för att Raninen kunnat visa på de fördelar det är med att spela in filmer i Finland. Det är lätt att filma överallt i landet, man kan filma allt man vill, det finns bara lite byråkrati och nästan alla talar engelska. Under presentationen spelades en spektakulär och vacker showreal om Åbo upp och för första gången får jag en inblick i storheten av finskt filmarbete.

Till skillnad mot hur många arbetar med marknadsföring väljer de hellre, i internationella sammanhang, att lyfta fram att de är en del av Skandinavien hellre en enkom finsk. Detta för att Skandinavien har ett högt anseende för sina filmer runt om i världen och Raninen kan sin marknadsföring. Övriga medverkande i presentationen är  producenten Jesse Fryckman och  regissören Jupe Louhelainen. Caroline Ortmark, VD för The Line berättar om sitt företag och den världsberömde skådespelaren Samuli Vauramo talar varmt om Åbo som stad och företeelse. Finska skådespelerskan Laura Birn från serien The innocents var på besök hemma mellan filmandet och följde  med i ett mycket intressant mingel-samtal om liketer och olikheter mellan finsk filmindustri och amerikansk. Det visade sig att Åbo har högt anseende i filmkretsar. Heja Finland!

Efter lunchen på Fotografiska – köksmästare Paul Svensson från Strömsö – fortsatte dagen med temat ”Health Turku” och modererades av Anna Sorainen. En annan talare, Kalervo Väänänen, rektor vid Åbo universitet, berättade om: Innovation and research in Turku related to bio- and medical sciences och efterföljdes av Carl Johan Sundberg från Karolinska institutet. Sundberg berättade om hur deras entreprenörskap expanderar och att det finns en önskan om samarbete med bland annat Åbo. Övriga talare är Marketta Häkkänen från Bayer NordicJuhani Knuuti från PET centre samt Anna Godenhjelm, VD vid Wallac Oy. Alla belyser hälsa och hur de arbetar globalt och inhemskt med utvecklande av hälsofrämjande vetenskap. Häkkänen understryker möjligheterna och utmaningarna med hälsosystem med en växande och åldrande population. I Åbo och Oslo har Pharmaceuticals divisionen globala produktions- och forskningsanläggningar vilka arbetar stort med dessa frågor. Efter följde en bitvis intensiv diskussion om inovation och utveckling inom Norden.

Efter en kort paus var det dags för museernas representanter att ta sig an scenen. Direktören för Kairosfuture, Erika Charbonnel, presenterade en panel bestående av Daniel Wetterskog, museichef vid Scenkonstmuseet, Berndt Arell, utställningsproducent på Fotografiska, Kai Kartio, museichef på Amos Rex och Maria Jansén, överintendent vid Statens historiska museer. Kartio avslöjade planer på att öppna upp ett Amos Rex även i Åbo och panelen samtalade om hur de planerar att framtidens museer skall se ut för att vara ”up to date” med utvecklingen i Finland och behovet hos besökarna.

Finlands ambassadör Liisa Talonpoika med Mika Akkanen

Senare på kvällen var vi bjudna till bankett i Finlands ambassadör Liisa Talonpoikas residens. Välkomsttalet hölls av Turku stads chef för internationella frågor Mika Akkanen och Berwaldhallens konserthuschef Helena Wessman samt Radiosymfonikernas andre dirigent, 22-årige finske Klaus Mäkelä. Åbos stadsdirektör Minna Arve höll ett hjärtligt och inspirerande tal om samarbetet mellan de båda städerna och Jacob Wallenberg var den avslutande talaren för kvällen. Efter det gick residensets personal runt med snittar fyllda med läckerheter från Åbo, en jazz-trio underhöll och när solen gick ner spelade en klassisk duo för oss. En underbar kväll med många fina möten.

Många tackade för det arbete vi på Luckan gör för den finlandssvenska representationen och den finlandssvenska synligheten i Finland.  Det värmer gott att få bekräftelse att arbetet vi gör uppskattas.

På tisdag börjar Bokmässan i Göteborg. Men mer om det i nästa blogg.

Larrie Griffis / Luckan Helsingfors

#ÅbodagenSthlm #Fotografiska