I går var det språkcafé på lätt svenska igen. Några tappra trotsade regnet och blåsten för att samlas på stadsbiblioteket i Karleby för ett par timmars trevlig samvaro.
Språkcaféet är ett samarbete mellan Luckan, Karleby stads kultur- och bibliotekstjänster, Pohjola-Norden, FRKs svenska avdelning och Svenska Kvinnoförbundet i Karlebynejden. Läsesällskapets rum fullt av historiska vingslag och bevis på dåtida framförsikt ger en gemytlig inramning till caféet.
På nätsidan om Anders Chydenius som upprätthålls av Jyväskylä universitet och Karleby universitetscenter Chydenia står det att läsesällskapet i Gamlakarleby grundades i juni år 1800. Detta förskede till den offentliga biblioteksverksamheten som lånade ut böcker till sina medlemmar, bestående av förmögna borgare och tjänstemän, hade tidigare uppstått i Vasa och Åbo.
Anders Chydenius som hade ett brinnande intresse för litteratur var den första som skrev under stiftelseurkunden. Största delen av litteraturen behandlade geografi och historia, egentlig skönlitteratur köptes i mindre utsträckning. Biblioteket har bevarats någorlunda komplett och fyller nu hyllorna i Läsesällskapets rum.
Caféverksamheten med kravlösa diskussioner över kaffe och dopp startade i februari och på våren hanns det med fyra välbesökta träffar. Den sista innehöll en stadsvandring genom Karlebys historia. Pratglada karlebybor, nyinflyttade karlebybor, språkintresserade karlebybor alla är välkomna. Gårdagens träff var höstens andra och det är ännu tre inbokade i kalendern. Vi diskuterade lite om i vilka kanaler man kunde sprida budskapet och hur upplägget kunde se ut framöver.
Sedan blev det ännu en kopp kaffe, reseminnen, väder och översvämningar, glimtar från Björneborg, Karleby stad och stadshus, Yxpila, arkiv med mera med mera innan biblioteket stängdes och tiden tog slut.
Text och bild: Ing-Marie Wiklund
Bild: Reidunn Manderbacka