fbpx

Talas det verkligen svenska i Tammerfors? undrar många.

Publicerat den Kategoriserat som Blogg

För svensktalande i staden med omnejd finns förutom Luckan flera aktiva föreningar som har verksamhet på svenska; Svenska Kvinnoklubben, Svenska Pensionärsföreningen och Svenska Klubben för att nämna några. Flera av de svenska föreningarna har sina träffar regelbundet på Svenska Klubben och Luckan hittar du också där, bara ett stenkast från järnvägsstationen.

Sommaren är nu över och skolorna och höstens aktiviteter har börjat och därmed är också Luckan öppen vardagar mellan klockan 10-16. Denna vecka har vi haft besök bland annat av Svenska Samskolans nyvalda elevkårstyrelse tillsammans med Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Sistnämnda hade en skolning om styrelsearbetet för elevkårer, mycket matnyttig information och vi hoppas att eleverna får nytta av ny kunskap för att utveckla sin elevkårsverksamhet.

Luckans planering för hösten pågår för fullt inte minst inför Svenska veckan i 6-12 november. Där kommer vi att samlas till Svenska dagen-festen, beskåda en utställning med 3 olika uttryckssätt och barnen kommer att få ta del av magi och teater.

Men innan dess får vi redan i september besök av föreställningen Shelter där cirkus och live jazzmusik möts.

Läsecirkeln börjar igen efter en lång sommar, måndagen 4 september. I läsecirkeln har vi läst och diskuterat böcker av nordiska författare under våren.
Över sommaren har vi läst en isländsk bok som vi ska samtala kring. Nya deltagare till Läsecirkeln är alltid välkomna med.

Luckan har också en välbesökt bokbytarhylla – ta med en bok till hyllan och gå hem med en ny bok att läsa!
Folkhälsan besökte oss idag och har lämnat en fin hälsning i form av reflexer som snart kommer väl till pass för både stora som små.

Visst talas svenska här av mer än en handfull.

Välkommen till Luckan och bekanta dig! Vi har öppet vardagar mellan kl. 10-16 i Svenska Klubbens lokaler på Otavalankatu 9 i Tammerfors.

/ Ewa Kirjavainen

Publicerat den
Kategoriserat som Blogg