fbpx

VÄLKOMMEN TILL SMARTKULTUR!

Vi hjälper dig som är professionell kulturaktör i Nyland med sakkunnande, utbildning, workshops, networking och konkret hjälp för att din produktion kan anpassas för, eller få bättre synlighet i den digitala sfären.

För vem?

För professionella kulturaktörer i Nyland. Enskilda personer, grupper och företag.

Våra tjänster

Vi skräddarsyr våra tjänster enligt dina behov, med betoning på en ökning av din digitala kompetens.

Hur?

Learning by doing – genom att göra tillsammans hjälper vi dig att utnyttja digitala lösningar på egen hand i framtiden. Vi genomför en kartläggning för att förstå kulturfältets behov av digital know-how. På basis av svaren bygger vi upp paletten som utgör alla tjänster vi kommer att erbjuda under projektperioden.

Smartkultur i Nyland – Kulturens digitala stödpatrull. Projektet finansieras som en del av unionens åtgärder mot Covid-19-pandemin.

SMARTKULTUR / EVENEMANG

Projektet Smartkultur ordnar evenemang samt föreläsningar och workshops inom området digital utveckling. Vi erbjuder föreläsningar och workshops i samarbete med andra organisationer och sakkunniga. Ta del av vårt utbud nedan. Du kan även besöka Luckans YouTube-kanal här (länk).

Produkter

Vi kartlägger kulturfältets behov, öppnar upp för intresseanmälningar och skräddarsyr våra tjänster för kulturaktören.

STUDIO

Selftape studio. I vår studio får du kostnadsfritt göra selftapes för en konkret casting eller innehåll till din showreel eller portfölj. Vi erbjuder studioutrymme, inspelningsteknik, handledning och hjälp så att du i lugn och ro får koncentrera dig på innehållet. Vi kan också hjälpa dig med videoredigering för en färdig produkt. Den här tjänsten lämpar sig för alla kulturaktörer som har behov av att producera lätta videor. Våra utrymmen, som ligger centralt på Georgsgatan 27 i Helsingfors, lämpar sig också väl för att ordna castingtillfällen i. Hittills har projektet kunnat erbjuda tjänster åt skådespelare, produktionsbolag, musiker, trollkonstnärer och webbproducenter. Boka tid genom att ta kontakt med Staffan eller Freddi.

WORKSHOPS

Streamingens grunder. Vi ordnar workshops enligt premissen “learning by doing” där vi tillsammans övar på streaming. Projektet har utvecklat en workshop för kulturarbetare där vi hjälper dig att nå din publik digitalt.
Workshopen passar dig som sköter streaming inom den egna verksamheten och dig som behöver bilda en bättre uppfattning om vilka krav tekniken ställer för att lättare kunna beställa tjänster.

PERSONLIGA KONSULTATIONSTRÄFFAR

Skall du ordna ett digitalt evenemang? Vi kan hjälpa med att planera såväl det tekniska utförandet som det innehållsmässiga upplägget för bästa möjliga upplevelse. Behöver du bollplank för vidareutveckling av en existerande produkt eller idé? Vi bokar gärna in personliga konsultationsträffar för att i lugn och ro gå igenom dina utmaningar och frågor. Vi kan också hjälpa med att hänvisa dig vidare till relevanta tjänsteleverantörer. Tag kontakt så ser vi vad vi kan göra!

KULTURARBETARE

Kulturbanken – Vi bygger upp en digitalbank med kulturaktörer i Nyland på webbtjänsten Kulturforum.fi. Via tjänsten kan du presentera dig och din verksamhet så att såväl kunder som publik lättare kan hitta dig. Börja med att registrera dig på Kulturforum.fi och fyll noga i din beskrivning och dina kontaktuppgifter.

Om oss

Smartkultur i Nyland – Kulturens digitala stödpatrull är ett EU-projekt inom programmet REACT. Projektet har fått delfinansiering av Kulturfonden och ett antal städer och kommuner i Nyland. Projektets målsättning är att öka de digitala färdigheterna bland professionella kulturaktörer i Nyland. 

Projektet, vars aktiva fas är pågår mellan 01.02.2021 och 30.09.2023, vill stödja kulturaktörer, särskilt det fria kulturfältet – som en följd av pandemin som drabbat hårt hela branschen. Digitaliseringen av kulturen kommer även i framtiden att vara aktuell. Därför vill Smartkultur hjälpa genom att erbjuda sakkunnande, utbildning, stöd och konkreta handtag för att hållas med i utvecklingen.

På webbsidan kommer projektet att publicera kompetenshöjande material som komplement till de tjänster vi utvecklar och erbjuder i form av manualer och videor.

Känner du dig träffad? Tag gärna kontakt!

Vi som jobbar med projektet

Staffan Gräsbeck

Staffan Gräsbeck är medianom med inriktning på manus och regi samt flerkamera och klipp. Han har en nioårig bakgrund som redaktör och regissör inom TV-produktion och drama för Public Service. Staffan har gedigen erfarenhet av arbete såväl framför som bakom kameran. Till Staffans styrkor hör konceptutveckling, bildregi och paketering av audiovisuella produktioner.

Kontaktuppgifter

Tel. +358 40 078 9498
Epost: [email protected]

Fredrik Waselius

Fredrik Waselius är medianom med bakgrund i musik och ljudarbete. Han har mångårig lärarerfarenhet och har jobbat som tekniker med ljud, streaming och annan eventteknik. Fredrik är trygg med att ha många järn i elden och är även erfaren inom kommunalt beslutsfattande.

Kontaktuppgifter

Tel. +358 44 548 23 35
Epost: [email protected]

Projektets övriga uppgifter

Projektets övrig personal

Jessica Lerche
Tel. +358 50 373 3925
E-post: [email protected]

Karl Norrbom
Tel. +358 40 754 6969
E-post: [email protected]

Styrgruppen

  • Christian Sandström (ordf.)
  • Christel Björkstrand
  • Lotta Lerviks
  • Cecilia McMullen
  • Annette Ström
  • Marika Krook
  • Dan Henriksson
  • Anki Hellberg
  • Johan Storgård
  • Ida Stolt-Haglund

Samarbetspartners

Projektet finansieras av Europeiska socialfonden via Tavastlands NTM-centralSvenska kulturfonden samt städerna  BorgåEsboGrankullaHangöLovisaRaseborgoch Vanda.

Samarbetsorganisationer: Ace-ProductionCefistoKlockriketeaternKulturföreningen GrandKulturhuset KareliaLuckan KyrkslättSydkustens landskapsförbundUnga TeaternVästnyländska kultursamfundet (Luckan Raseborg) och Västnyländska ungdomsringen.

Smartkultur i Nyland – Kulturens digitala stödpatrull. Projektet finansieras som en del av unionens åtgärder mot Covid-19-pandemin.

Dokument, projekthandlingar

Manualer

Skapa YouTube-kanal och streamingSchemalägg en stream i förväg
Koppla streaming-program till din YouTube-kanal

Projekthandlingar

Tillkännagivande – (de minimis)
Redogörelse – (de minimis)